Katar neće ove zime preusmeravati LNG u Evropu

QatarEnergy radi na povećanju proizvodnje gasa u uslovima pojačane globalne potražnje, ali ove zime neće u Evropu preusmeravati tečni prirodni gas (LNG) ugovoren s azijskim kupcima, upozorio je u utorak izvršni direktor katarske kompanije.

Katar spada među vodeće svetske izvoznike tečnog prirodnog gasa, a nekoliko evropskih država pokušava pregovorima da dobije više gasa kako bi osigurale zamenu za uvoz iz Rusije i otklonile krizu u snabdevanju.

Ugovor se poštuje

„Ugovori su za Katar apsolutno sveti… Dakle, kada s azijskim ili evropskim kupcem potpišemo ugovor, mi ga poštujemo“, rekao je novinarima izvršni direktor kompanije QatarEnergy Saad al-Kaabi, ujedno i katarski ministar energetike.

„U Evropu će biti isporučena ugovorena količina (gasa). Međutim, gas se neće uzimati od azijskih kupaca i slati u Evropu“, naglasio je al-Kaabi.

Katar želi da učvrsti poziciju glavnog snabdevača Evrope tečnim prirodnim gasom, a potrebe su velike budući da je ruski gas iz gasovoda činio gotovo 40 posto uvoza Starog kontinenta.

Katarski plan North Field uključuje povećanje kapaciteta za tečni prirodni gas do 2027. sa 77 miliona tona na 126 miliona tona godišnje.

Ambiciozni planovi

Katarski proizvođač gasa potpisao je ove godine sa kompanijama TotalEnergies, Shell, Exxon, ConocoPhillips i Eni ugovore o prodaji udela u projektu proširenja proizvodnje tečnog gasa. Ove godine planira da postane i najveći svetski trgovac LNG-om.

U septembru je QatarEnergy imenovao francusku kompaniju TotalEnergies prvim partnerom u projektu North Field South.

„Total je jako važna kompanija za naše ovdašnje partnerstvo“, rekao je Kaabi. „Međunarodno smo zajedno na mnogim područjima, poput istraživanja, a uskoro ćete nas videti zajedno na još više polja“, dodao je na svečanosti otvaranja fotonaponskog sistema u Al Kharsaahu.

Projekt je okupio kompanije QatarEnergy, TotalEnergies i japanski Marubeni.

Izvor: hrportfolio

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti