KBS: Srbija očuvala energetsku stabilnost

Energetska bezbednost u uslovima globalne ekonomske krize - izazovi i preporuke za budućnost bila je tema jednog od panela na Kopaonik biznis forumu. Istaknuto je da će država će obezbediti stabilno snabdevanje svim energentima i u narednom period, da je potrebna diverzifikacija pravaca snabdevanja Srbije gasom i naftom.

Jedna od centralnih tema drugog dana Kopaonik biznis foruma bila je energetika, a između ostalog održan je i panel pod nazivom Energetska bezbednost u uslovima globalne ekonomske krize – izazovi i preporuke za budućnost.

Država će obezbediti stabilno snabdevanje svim energentima i u narednom period, rekla je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva I energetike na panelu Energetska bezbednost u uslovima globalne ekonomske krize – izazovi i preporuke za budućnost na Kopaonik biznis forumu.

Cene energenata sa berzi se nisu prelile na tržište Srbije

Jedna od centralnih tema drugog dana KBF bila je energetika a ministarka Đedović je navela da su za zimu bile obezbeđene dovoljne količine gasa u skladištima u Srbiji i Mađarskoj, kao i da su rezerve naftnih derivata bile 54 odsto veće na kraju 2022. u odnosu na 2021. godinu.

„Pritom, uspeli smo da cena električne energije za domaćinstva, uprkos korekciji cene u januaru ove godine, bude i dalje među najnižima u Evropi i regionu, što je slučaj i sa cenom gasa za domaćinstva”, istakla je ministarka.

Ističući da smo, zahvaljujući fiskalnim reformama iz prethodnih godina i aktivnom delovanju države u energetskoj krizi, uspeli da sačuvamo konkurentnost privrede i privlačnost Srbije za investicije Đedović je naglasila značaj toga što smo uspeli da se enormni rast cena na berzama ne prelije u punoj meri na domaće tržište.

Potrebna diverzifikacija pravaca snabdevanja gasom

Na istom panelu, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da se Srbija dobro pripremila za prethodni period i da ima dobro popunjena skladišta gasa. Napomenuo je da je potrebno dalje raditi na diverzifikaciji pravaca snabdevanja gasom.

Bajatović je rekao da imamo mnogo opcija, među kojima je i gas iz Azerbejdžana, ali da je tu problem što oni traže dugoročne ugovore, na 10 do 15 godina. Kako je rekao, Srbija ima slobodne kapacitete na Turskom toku, kratkoročne, zbog kojih možemo da uvezemo viškove gasa iz Turske, Bugarske i Grčke, a razgovaralo se o tome i sa Katarom.

Domaći naftni sektor spremno dočekao krizu

Predsednik Nacionalnog naftnog komiteta Srbije Goran Stojilković rekao je da je domaći naftni sektor spremno dočekao krizni period i da je tržište bilo uredno snabdeveno.

„Za naftni sektor kriza je počela znatno ranije od 2022. godine, tačnije od četvrtog kvartala 2019. godine. Od tada je bilo mnogo poremećaja na tržištu, posebno je bilo otežano budžetiranje. Ali su nam ti izazovi pomogli da ojačamo svoju efikasnost i otpornost. Iako je u prethodnoj godini rasla potražnja za naftnim derivatima, isporuke su tekle bez zastoja”, rekao je Stojilković.

Navodeći da Srbija, zahvaljujući značajnim investicijama, ima konkurentne kapacitete za preradu nafte Stojilković je ukazao da je rafinerija u Pančevu radila punim kapacitetom, kako bi ispunila zahteve tržišta.

„Zahvaljujući svemu tome, mogu da kažem da će u kratkoročnom periodu stabilnost domaćeg tržišta biti održana”, rekao je Stojilković i podržao dalju diverzifikaciju pravaca snabdevanja Srbije naftom. Učesnici panela bili su i Dirk Bušle, zamenik direktora Evropske energetske zajednice, Nikola Pontara, regionalni menadžer Svetske banke za Srbiju i Ernst Bode, generalni direktor Meser tehnogas.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti