Kina gradi Digitalni put svile od Azije preko Afrike do Evrope

Započinjući postavljanje finalnog dela prekograničnog optičkog kabla u Pakistanu, Kina završava izgradnju Digitalnog puta svile. Očekuje se da će kabl dug 15.000 kilometara, koji povezuje Aziju preko Afrike sa Evropom biti pušten u upotrebu kasnije ove godine.

Kina će započeti sa postavljanjem finalnog dela prekograničnog optičkog kabla u Pakistanu, čime će izgraditi Digitalni put svile (Digital Silk Road, DSR), izveštava japanski list Nikei Azija.

DSR je deo šire kineske inicijative Pojas i put.

Optički kabl će se povezati sa podmorskim kablom Pakistan Istočna Afrika Konekcija Evropa (PEACE) u Arapskom moru, i opsluživaće zemlje učesnice inicijative Pojas i put i Evropu, prenosi Tanjug pisanje Raša tudej.

Kabl se trenutno postavlja između pakistanskog grada Ravalpindi i lučkih gradova Karači i Gvadar.

Projekat vredan 240 miliona dolara, koji se sporovodi u partnerstvu sa kineskom kompanijom Huavej Tehnolodžiz (Huawei Technologies), odobrila je vlada u Pekingu prošle nedelje.

Polaganje podmorskog kabla u teritorijalnim vodama Pakistana započeće u martu, pošto je vlada ovog meseca odobrila Sajbernetu, lokalnom provajderu internet usluga, izgradnju bazne stanice u Karačiju za područje Arapskog mora.

Mediteranski deo kabla već je položen i proteže se od Egipta do Francuske. Očekuje se da će kabl dug 15.000 kilometara biti pušten u upotrebu kasnije ove godine.

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti