Kina i Rusija jačaju nuklearnu energetsku saradnju

Ruski Rosatom i Kineska državna nuklearna korporacija otpočeli su izgradnju četiri nova reaktora u dve kineske nuklearke. Projekat se realizuje pod patronatom predsednika obe zemlje, Vladimira Putina i Si Đinpinga. Kada se završe, očekuje se da četiri jedinice efikasno smanje emisiju ugljen-dioksida, kako bi Kina ispunila cilj postizanja ugljenične neutralnosti.

Kineski predsednik Si Đinping i ruski predsednik Vladimir Putin pozdravili su u sredu saradnju između dve države u oblasti nuklearne energije, kada su putem video veze prisustvovali ceremoniji postavljanja kamena temeljca za projekat bilateralne nuklearne energetske saradnje.

Ceremonija je održana u znak obeležavanja prvog dana izgradnje reaktora br. 7 i 8 nuklearne elektrane Tijanvan i br. 3 i 4 nuklearne elektrane Sjudapu, piše Serbian.cri.cn.

Moskva i Peking odavno sarađuju u nuklearnoj sferi. Uz učešće Rusije u Kini su sagrađena četiri energobloka Tjanvanske nuklearne elektrane i nuklearni reaktor na bazi brzih neutrona CEFR.

Tjanvanska nuklearna elektrana je najveći objekat rusko-kineske ekonomske saradnje. Prvi i drugi blok je pušten 2007. godine, treći – 2017. godine i četvrti – 2020. godine. Zemlje planiraju početak izgradnje još dva bloka. Rusija će projektovati takozvano nuklearno ostrvo elektrane i snabdeti najznačajnijom opremom.

Kina i Rusija su u junu 2018. godine potpisale strateški paket sporazuma o nuklearnoj energiji za zajedničku izgradnju četiri nuklearne jedinice, od kojih su dve do sada bile najveće, ukupne vrednosti ugovora preko 20 milijardi juana (oko tri milijarde dolara) – broj 7 i 8 nuklearnih elektrana Tijenvan i broj 3 i 4 nuklearne elektrane Sudabao.

Rosatom i Kineska državna nuklearna korporacija su u junu 2019. godine potpisali ugovor za izgradnju trećeg i četvrtog energobloka nuklearne elektrane Sjujdapu u provinciji Ljaoning.

Sve četiri jedinice će koristiti treću generaciju reaktora VVER-1200 koje je razvila Rusija. U poređenju sa prethodnim reaktorom VVER-1000, najnoviji reaktor VVER-1200 ima prednosti u mnogim aspektima, navodi ruska Državna korporacija za nuklearnu energiju Rosatom (reč je o seriji reaktora sa vodom pod pritiskom).

Kada se završe, očekuje se da četiri jedinice efikasno smanje emisiju ugljen-dioksida, kako bi Kina ispunila cilj postizanja ugljenične neutralnosti.

Vladimir Putin i Si Đinping daju komandu za start izgradnje / Foto: Serbian.cri.cn

Radovi su počeli kada su Putin i Si, primivši izveštaje o pripravnosti, naizmenično dali komandu za početak radova, piše Sputnjik.

„Od vremena potpisivanja sporazuma (o dobrosusedskim odnosima, prijateljstvu i saradnji) Rusija i Kina su postigle značajne uspehe u jačanju višestrane kooperacije i uzajamnog poverenja u svim oblastima: u politici, međunarodnim poslovima, trgovini, ekonomiji, kulturno-humanitarnoj razmeni. Može se reći da su rusko-kineski odnosi dostigli najveći nivo u istoriji”, rekao je Putin za vreme ceremonije.

Vraćajući se temi saradnje u nuklearnoj energetici, Putin je primetio da se svi sporazumi postignuti na najvišem nivou dosledno i neprekidno sprovode.

Si je u svom govoru ponovio veliku pažnju Kine energetskoj saradnji sa Rusijom, jer je to tradicionalno područje saradnje dveju zemalja.

Pozdravljajući početak izgradnje dve nuklearne elektrane Si je napomenuo da su energetski projekti primer bilateralne saradnje u drugim oblastima. Ističući da je bilateralna saradnja u oblasti nuklearne energije značajna za razvoj kinesko-ruskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva za koordinaciju za novu eru na visokom nivou, Si je rekao da se nada da će dve strane slediti zdrav zamah i sprovesti efikasniju saradnju u drugim oblastima.

Kineski predsednik je takođe predložio tri tačke nade za projekte.

Prvo je naglasio važnost bezbednosti i zaštite tokom gradnje, pozivajući radnike da bezbednost uvek stave na vrh dnevnog reda i nastoje da daju primer za globalnu nuklearnu saradnju.

Drugo, inovacije moraju postati pokretačka snaga takve saradnje, rekao je Si, pozivajući na veću integraciju tehnologije u saradnju sa nuklearnom energijom.

Treće, Si je rekao da dve strane treba da ostanu posvećene strateškoj koordinaciji i zajednički rade na promovisanju razvoja međunarodnog upravljanja energijom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.