Kina i Rusija u trci za kritičnim mineralima u Africi

Pristup elementima retke zemlje (rare earth elements - REE), kako u sirovom tako i u prerađenom obliku, nikada nije bio važniji. Kritični minerali su primarne sirovine budućeg ekonomskog rasta. Kina drži monopol nad daljom preradom REE. Rusija je četvrta po veličini u pogledu ponude REE sa procenjenih 12 miliona tona. Rusija i Kina koriste priliku da obezbede rudarske poslove širom Afrike, šire svoj rad i na trište Latinske Amerike, kao i Evroazije. Razmatra se čak iskopavanje minerala sa asteroida.

Zemlje širom sveta teže ciljevima nulte emisije, što je stvorilo usko grlo kritičnih elemenata retke zemlje (REE) kao što su kobalt, bakar i litijum. Oni su bitni sastojci tehnologija za proizvodnju obnovljive energije, od baterija za električna vozila do lopatica vetroturbina. REE takođe igraju ključnu ulogu u proizvodnji poluprovodnika i druge elektronike.

Pristup ovim resursima – kako u sirovom tako i u prerađenom obliku – nikada nije bio važniji. Slično kao što je nafta bila tokom 20. veka, kritični minerali su primarne sirovine budućeg ekonomskog rasta. Vlade i privatne kompanije sve više to priznaju, što rezultira globalnom „zlatnom groznicom“ za ovim strateškim mineralima.

Danijel, star samo 11 godina, na leđima nosi kesu kobalta. Radi u rudniku, prenosi vreću kobalta na deponiju. Kobalt je vitalni mineral potreban za proizvodnju baterija za telefone, računare i električne automobile. Kineske kompanije i posrednici imaju najjači položaj na tržištu. Foto: Corbis, Getti Images

Očekuje se da će se globalna godišnja potražnja za elementima retke zemlje, podskupom „kritičnih minerala“ koji se smatraju vitalnim za ekonomsku bezbednost, povećati sa 208.250 metričkih tona u 2019. na predviđenih 304.678 metričkih tona do 2025. godine. REE nisu zaista „retki“ nalaze se širom sveta, ali nalazišta koja sadrže ekonomski opravdane koncentracije su manje zastupljena, čime se smanjuje broj finansijski izvodljivih projekata ekstrakcije.

Kina drži monopol nad preradom

Konkurencija za preradu REE i drugih kritičnih minerala je još manja, a Kina drži monopol nad daljom preradom. Od 2019. godine, 80% uvoza prerađenih REE u SAD dolazi iz Kine. Štaviše, glavna kineska kompanija za rudarenje minerala „China Minmetals Rare Earth Co“ najavila je spajanje sa još dve firme, stvarajući globalnu silu u strateškoj industriji.

Osim što im je dostupnost ograničena, zbog Kine, i što postoji poremećaj u lancu snabdevanja koje je izazvala Kovid pandemija, još jedna prepreka se pojavljuje pred lancem snabdevanja REE. To su zahtevi za ekološki odgovornijim metodama ekstrakcije. Iskopavanje metala retke zemlje ima ekološke i političke troškove.

Siromašne zajednice na udaru

Ekstrakcija REE je sada pod lupom, jer grupe aktivista za zaštitu životne sredine dovode u pitanje metode koje se koriste za prikupljanje ovih minerala. Postoji zabrinutost od gubitka prihoda i ekološkog uticaja na siromašne zajednice, kao što su Indijanci u Sjedinjenim Državama i etničke manjine u Africi – centri kritičnog rudarenja minerala.

Zbog sve većih društvenih i ekoloških troškova rudarstva na Zapadu, zemlje poput Rusije i Kine dolaze do kapitala kroz rastuću potražnju. Rusija je četvrta po veličini u pogledu ponude REE sa procenjenih 12 miliona tona. Rusija i Kina su odlučile da iskoriste prilike i da obezbede rudarske poslove širom Afrike. U Africi je radna snaga jeftina, a propisi praktično ne postoje. Dok je Kina ušla u region kroz projekat Pojas i put u koji su uložene milijarde dolara, Rusija napreduje kroz strateško raspoređivanje plaćenika.

Afrika, politički nestabilan kontinent, pružila je priliku ruskom privatnom obezbeđenju Vagner da ostvari kapitalnu dobit na prodaji minerala i rudarstva. Vagner grupa koristi svoju vojnu taktiku da podrži vlade u vremenima sukoba – a zauzvrat je imala koristi od unosnih rudarskih poslova i posebnog diplomatskog statusa unutar zemalja.

Rusija planira da nastavi da širi svoj uticaj u regionu kroz operacije privatnih vojnih kompanija (PMC).

Krediti Afrike – u kineskim bankama

Geopolitička konkurencija je koncentrisana u severnoj i zapadnoj Africi, gde Kina i Rusija kopaju i prerađuju REE. Ovo se prvenstveno pripisuje kineskom razvoju inicijative Pojas i put. Od oktobra 2021. oko jedne petine svih kredita Afrike su pod kineskim bankama. Krediti su koncentrisani u strateškim zemljama ili onim koje su bogate resursima, uključujući Angolu, Džibuti, Etiopiju, Keniju i Zambiju. Smatra se da je godišnje zaduživanje u 2019. bilo 7,6 milijardi dolara, dok je Rusija prvenstveno koristila Vagner grupu za pozicioniranje moći na kontinentu.

Ali Afrika nije jedini fokus kineskih rudarskih planova. Kina je preuzela vodeću ulogu i u ulaganja u mineralne resurse Latinske Amerike, dok SAD ne čine ništa.

Ruda železa iz Brazila

U Brazilu, velike kineske kompanije poput Ninbo Džoušana sklopile su unosan ugovor sa brazilskim rudarskim gigantom Valeom o izvozu rude železa u kontinentalnu Kinu radi prerade. Osim Latinske Amerike, Kina i Rusija su istražile mogućnosti širenja u svom dvorištu, u Evroaziji. Od suštinske važnosti za njihovu dugoročnu ekonomsku budućnost, ruska vlada je obećala da će uložiti preko 1,5 milijardi dolara u domaće projekte iskopavanja mineralnih sirovina, nadajući se da će postati slila u oblasti REE do 2026. Uz neznatnu razliku, kineska strategija u Evroaziji se fokusirala na Mongoliju, gde su kompanije značajno investirale u rudarske operacije

Rudarenje REE postaje sve više političko pitanje, na sličan način na koji je vađenje ugljovodonika kritično za ekonomsku sigurnost. Lideri političkog i privatnog sektora – barem na Zapadu – moraju biti osetljivi na potencijalno destruktivne uticaje takvih rudarskih aktivnosti kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Razmatra se i iskopavanje asteroida

Pored razvoja ekološki prihvatljivijih tehnika ekstrakcije (koje su i dalje ekonomične), Zapad mora da prihvati nove metode kako bi se povećao pristup mineralima. Ovo bi trebalo da uključi razvoj nacionalnih strateških kritičnih mineralnih rezervi, koje će se koristiti u vremenima nestašice snabdevanja – slično kao strateške rezerve nafte (SPR) u Sjedinjenim Državama danas. Recikliranje minerala, zamene i tehnologija istraživanja takođe moraju da se nastave. Ovo poslednje će biti od vitalnog značaja za prepoznavanje zaliha minerala retke zemlje na mestima za koja je manje verovatno da će izazvati ozbiljne ekonomske uticaje, kao što je morsko dno, pa čak i svemir.

Umetnički prikaz asteroida koji pokreće pogonski sistem kroz svemir, kao deo predloženog projekta RAMA, kreiran 30. maja 2016. (Ilustracija Adrian Mann/Future Publishing preko Getti Images) Future Publishing preko Getti Images

Zaista, potencijal za rudarenje asteroida privukao je pažnju velikih geopolitičkih sila koje u tome vide alternative REE. Iskopavanje asteroida moglo bi da dovede do stvaranja velikih zaliha gvožđa, nikla i platine. Ovo bi umanjilo uticaj rudarstva na životnu sredinu na Zemlji, što bi smanjilo brigu zbog poremećenih klimatskih uslova. Iako bi takve misije bile skupe, takve operacije se smatraju delom politike širenja Rusije, Kine i Sjedinjenih Država u svemir.

Značaj kritičnih minerala za energetsku tranziciju i budući ekonomski rast je neosporan. Način na koji nacije i privatne kompanije odluče da garantuju ekološki prihvatljiv, pristupačan i pouzdan pristup ovim resursima će doneti dalekosežne geopolitičke, ekološke i društvene posledice.

Izvor: Forbes

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti