Kina insistira na konkurenciji među internet kompanijama

U okviru nastojanja Pekinga, koji je poslednjih dana počeo da vrši pritisak na kineske nacionalne vodeće tehnološke kompanije, što je deo regulatorne akcije, Kina je kaznila kompaniju Alibaba sa rekordnih 2,8 milijardi dolara kazne zbog monopolističkog ponašanja. Si Đinping je pozvao zvaničnike da pojačaju napore vezane za zaštitu konkurencije prema internet kompanijama.

Kina je naložila kompaniji Alibaba da plati rekordnu kaznu od 18,2 milijarde juana (2,8 milijardi dolara) nakon što je Antitrust telo (regulaciono telo koje sprovodi antitrust zakone donete radi zaštite konkurencije i njenog ohrabrivanja) zaključilo da se gigant za onlajn kupovinu ponašao kao monopolista.

Kineski državni mediji izvestili su u subotu da je Državna uprava za tržišno regulisanje izrekla kaznu nakon antitrustovske istrage o Alibabinim (BABA) „ekskluzivnim trgovinskim ugovorima“ koji sprečavaju trgovce da prodaju proizvode na suparničkim platformama za e-trgovinu – praksa poznata kao „izbor jednog od dva“.

Kazna je ekvivalentna sa 4% prodaje Alibabe u Kini u 2019. godini, izvestila je državna novinska agencija Ksinhua. Ova kazna je nadmašila prethodnu rekordnu kaznu od 975 miliona dolara prema američkom proizvođaču čipova Qualcomm (QCOM) 2015. godine.

Peking je poslednjih dana krenuo da vrši pritisak na kineske nacionalne vodeće tehnološke kompanije, što je deo regulatorne akcije, koju je predsednik Si Đinping opisao kao jedan od glavnih prioriteta zemlje za 2021. godinu. Prošlog meseca, Si Đinping je pozvao zvaničnike da pojačaju napore vezane za  zaštitu konkurencije prema internet kompanijama.

Jack Ma. Foto: GettyImages

Osnovana od strane legendarnog preduzetnika Jack Ma, Alibaba je jedno od najistaknutijih i najuspešnijih privatnih preduzeća u Kini. Dajući tako važan primer, kinesko regulaciono telo  šalje jasnu poruku o svojoj nameri da zauzdaju najmoćnije kompanije u zemlji.

Jack Ma se vrlo slabo držao otkako je Ant Group, finansijska podružnica Alibabe, bila primorana da odloži ono što bi bilo najveće IPO(Javna ponuda) na svetu prošlog novembra, nakon što je kritikovao kinesko regulaciono telo . Od tada, Ma se u januaru pojavljivao  samo u jednom  kratkom  javnom nastupu u video zapisu, a Ant Group – koja je vlasnik izuzetno popularne aplikacije za digitalna plaćanja Alipay – naloženo je da preispita svoje poslovanje.

U otvorenom pismu objavljenom u subotu,kompanija Alibaba je objavila da je sarađivala sa istragom i prihvatila kaznu, izjavljujući da „Alibaba ne bi postigla rast bez zdravih vladinih propisa i usluga, a kritični nadzor, tolerancija i podrška svih naših izbornih okruga bili su presudni za naš razvoj. Zbog toga smo puni zahvalnosti i poštovanja. Nije nam strano da današnje društvo ima nova očekivanja od kompanija koje se bave internet trgovinskim platformama, jer moramo preuzeti više odgovornosti kao deo nacionalnog ekonomskog i socijalnog razvoja.“

Peking je dugo zabrinut zbog uticaja koje tehnološke kompanije imaju na finansijski sektor, čineći tu industriju ranjivom. Ant Group , na primer, sada komanduje više od polovine tržišta mobilnih plaćanja u Kini – a zvaničnici traže načine da ih obuzdaju. Druge tehnološke kompanije mogle bi biti sledeće na vatrenoj liniji.

Tencent. Foto: GettyImages

Regulaciono telo je ispitalo rukovodioce kompanija Tencent (TCEHI) i Pinduoduo (PDD), a takođe je kaznilo i vlasnika TikTok-a Bitedance i Baidu (BIDU) novčanim kaznama zbog navodnog monopolističkog ponašanja u akvizicijama kompanija, i donelo je nova pravila, koja bi mogla da regulišu poslovanje mnogih tehnoloških kompanija.

Tencent se suočava sa navodnom monopolističkom praksom u svojoj aplikaciji za društvene mreže WeChat. Iz kompanija, koja dominira internetskim plaćanjem u Kini putem WeChat Pay i poseduje izuzetno popularne mobilne igre, saopštili su prošlog meseca da je nedavni sastanak sa regulacionim telom bio „dobrovoljan“.

„Tencent je imao redovne sastanke sa regulacionim telom a ovo je, takođe, bio redovan sastanak. Razgovarali smo o širokom spektru tema, uglavnom usmerenih na podsticanje inovacija i stvaranje zdravog okruženja za razvoj industrije. Tencent je uvek i nastaviće da vodi naše poslovanje u skladu sa relevantnim zakonima i propisima“, rekao je PR Tencenta.

Izvor: CNN

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti