Kina je obustavila uvoz morske hrane iz Japana zbog ispuštanja radioaktivne vode iz Fukušime

Japan je danas započeo ispuštanje tretirane vode iz nuklearne elektrane Fukušima. Radioaktivna voda pre samog ispuštanja u okean će biti tretirana naprednim sistemom za preradu tečnosti ALPS, uz prisustvo stručnjaka iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Susednim državama se nikako ne sviđa ovaj potez Japana, a Kina je već zvanično obustavila uvoz svih morskih proizvoda iz Japana.

Kina je danas zvanično obustavila uvoz svih morskih proizvoda iz Japana, nekoliko sati nakon što je njen sused počeo da ispušta tretiranu radioaktivnu vodu iz pogođene nuklearne elektrane Fukušima, piše CNBC.

Izvoz morskih plodova iz Japana u Kinu uključuje crvenu morsku školjku, kapice i skušu, prema objavama japanskog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Kina je takođe najveći japanski uvoznik ribe. Ona uvozi ribu u vrednosti od 493,4 miliona dolara godišnje, ali je takođe veliki uvoznik ostalih morskih plodova poput rakova, u vrednosti od 300 miliona dolara godišnje

Ispuštanje prečišćene vode je počelo u četvrtak 24.08.2023 posle 13 časova po lokalnom vremenu, prenosi Rojters.

Kineska carinska agencija je u saopštenju navela da je cilj ovog poteza zabrane uvoza morskih proizvoda iz Japana da sveobuhvatno spreči rizik od radioaktivne kontaminacije bezbednosti hrane, zaštiti zdravlje kineskih potrošača i osigura bezbednost uvezene hrane.

IAEA nadgleda ceo proces ispuštanja radioaktivne vode

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da će imati prisutan tim koji će nadgledati ispuštanje i proceniti da li Japan primenjuje sve relevantne međunarodne bezbednosne standarde.

IAEA je obećala da će u koordinaciji sa Japanom biti prisutna prilikom ispuštanja vode tretirane ALPS-om pre, tokom i posle ispuštanja vode.

ALPS se odnosi na napredni sistem za preradu tečnosti u Fukušimi, koji uklanja radioaktivni materijal iz otpadne vode pre nego što se ispusti.

Jedini radioaktivni element koji se ne može lako ukloniti iz vode je tricijum, a portparol japanske ambasade u Londonu rekao je da je voda koja se ispušta „dovoljno prečišćena kroz ALPS sve dok koncentracija radioaktivnih materijala osim tricijuma ne bude ispod regulatornog standarda, a zatim se dodatno razblaži pre nego što se isprazni.”

Japan se ne osvrće na žalbe iz komšiluka

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je u utorak da zemlja planira da ispusti oko 1,3 miliona metričkih tona prečišćene otpadne vode iz Fukušime, to je količina kojom može da se napuni oko 500 olimpijskih bazena. Snažan zemljotres i cunami u martu 2011. uništili su nuklearnu elektranu, koja se nalazi na istočnoj obali Japana.

Kina je ljutito odgovorila, a portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin je u utorak optužio državu Japan da se ponašaju izuzetno sebično i neodgovorno dodajući da okean treba tretirati kao opšte dobro za čovečanstvo.

Hong Kong je u utorak najavio i ograničenja uvoza nekih japanskih prehrambenih proizvoda, a izvršni direktor grada Džon Li je rekao da se snažno protivi ispuštanju otpadnih voda.

IAEA je početkom jula saopštila da su planovi Tokija u skladu sa međunarodnim standardima i da će imati „zanemarljiv“ uticaj na ljude i životnu sredinu.

Južna Koreja je prošle nedelje saopštila da poštuje izveštaj IAEA i da je njena sopstvena analiza pokazala da oslobađanje neće imati bilo kakvog značajnog uticaja na njene vode.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti