Kina na korak da bude najveći kupac LNG-a na svetu

Poziciju Japana, koji je decenijama najveći kupac LNG-a na svetu ozbiljno ugrožava Kina, koja je od maja prošle do maja ove godine uvezla 76,27 miliona tona tečnog gasa, što je samo malo manje u poređenju sa japanskim uvozom u istom periodu od 76,32 miliona tona, saopšteno je iz ICIS Edge. Procenjuje se da će ove godine ukupna potražnja za LNG-om u Kini biti 81,2 miliona tona, a Japanaca 75,2 miliona tona.

Kina uvozi sve više i više tečnog prirodnog gasa (LNG) i već bi ove godine mogla da pretekne Japan i zauzme poziciju najvećeg kupca na svetu, saopštila je kompanija za podatke o cenama i nadgledanju tereta ICIS Edge a prenosi Rojters.

Poredak na vrhu liste vodećih kupaca mogao bi da se promeni u narednih 12 meseci s obzirom na snažan oporavak Kine od korona krize, niske temperature i borbu protiv zagađenja, koje je podstaklo skok potražnje za manje ekološki štetnim fosilnim gorivima.

„Snažna ekonomija, podrška državnoj regulativi i ulaganje u LNG i gasnu infrastrukturu rezultirali su dugim rastom kineske potražnje za LNG-om", rekao je ICIS Edge u sredu.

Kina želi da smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte, što je povećalo potražnju za tečnim prirodnim gasom, jer gorivo emituje upola manje štetnog gasa od uglja. Udeo gasa u kineskoj energetskoj kombinaciji je oko 10 odsto, što ga svrstava na treće mesto, posle uglja i nafte.

Japan, takođe, želi da smanji emisiju ugljenika, koja bi trebala da bude prepolovljena do 2030. godine, ali je smanjio uvoz LNG-a zbog nastavka proizvodnje električne energije u nuklearnim elektranama.

Kina je tako od maja prošle do maja ove godine uvezla 76,27 miliona tona tečnog gasa, što je samo malo manje u poređenju sa japanskim uvozom u istom periodu od 76,32 miliona tona, saopšteno je iz ICIS Edge.

Procenjuje se da će ove godine ukupna potražnja za LNG-om u Kini biti 81,2 miliona tona, a Japanaca 75,2 miliona tona.

To bi značilo da će Kina ove godine već prestići Japan, koji je decenijama najveći kupac LNG-a na svetu. Analitičari su očekivali da će se to dogoditi tek sledeće godine.

Kineska potražnja treba da ostane visoka, podržana od nezavisnih i manjih kupaca, koji žele da sklope ugovore o snabdevanju sa globalnim trgovcima, procenjuje ICIS Edge.

Izvor: SEEbiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti