Kina aukciji naftnih rezervi

Kina na prvoj aukciji naftnih rezervi testira uticaj cene crnog zlata na inflaciju

Aukcija u Dalijanu na severoistoku Kine označiće prvu javnu prodaju strateških rezervi nafte u zemlji. Početna prodaja iz njihovih strateških naftnih rezervi (SPR) biće mala - 7,38 miliona barela. Iako ova količina naftnih rezervi zvuči beznačajno, ipak je izazvalo veliku polemiku u javnosti, jer nisu postojali konkretni podaci i informacije o naftnim rezervevama koje Kina poseduje.

Prva kineska aukcija rezervi sirove nafte mogla bi imati veliki uticaj na raspoloženje na tržištu. Ova aukcija signalizira da najveći uvoznik nafte ostaje posvećen obuzdavanju inflacije kontrolom cena robe, rekli su analitičari i rukovodioci trgovine.

Početna prodaja iz njihovih strateških naftnih rezervi (SPR) biće mala – 7,38 miliona barela. To je otprilike pola dana potrošnje nafte u Kini. Ta količina jedva da se registruje na globalnom tržištu, koje svakodnevno troši skoro 100 miliona barela.

Uprkos tome, to pokazuje da je Peking spreman da rasproda zalihe crnog zlata, koje su se ranije smatrale nedozvoljenim. Da namerava da postane aktivniji na domaćim naftnim tržištima, kad god visoke cene prete da ugroze ekonomiju.

„Sa takvom tržišnom moći koju ima Kina, objavljivanje prve javne prodaja SPR -a ima veliki simbolički značaj. Pre samo tri godine raspravljalo se o tome kako funkcioniše kineski SPR. I kako će to (zalihe) biti regulisano“, rekla je Mihal Majden, direktora na Oksfordskom institutu za energetske studije.

Kineski pokušaj suzbijanja inflacije

Kina, druga po veličini po kapacitetima rafinerija nafte u svetu i veliki potrošač većine drugih roba, takođe je zadržala prodaju iz strateških rezervi metala, uglja i kukuruza, kako bi pomogla u ublažavanju fabričke inflacije, koja je u avgustu dostigla 13-godišnji maksimum.

„Vidim da je to veliki test, kako u pogledu unutrašnjih mehanizama, tako i uticaja na tržište. Značajan za suzbijanje inflacije i učenje – kako koristiti SPR. Kao što to rade SAD”, rekla je Majden.

Drugi posmatrači tržišta rekli su da vreme prodaje – baš dok se globalne cene nafte kreću blizu 75 dolara po barelu, što je poskupljenje tokom ove godine za otprilike 40% – ukazuje na to da se Peking nada da će smanjiti troškove za naftu.

„Kinezi sada imaju najveću moć da to učine, jer su uvoznik sirove nafte broj 1. To je nova era. Čini se da to otvoreno reklamiraju (prodaju) zbog straha od inflacije”, rekao je Toni Nunan, viši menadžer rizika u kompaniji Mitsubishi Corp.

Kina testira aukciju

Aukcija sledeće nedelje iz rezervnih rezervoara u Dalijanu na severoistoku Kine označiće prvu javnu prodaju strateških rezervi nafte u zemlji od kada je pre 15 godina počela da pumpa naftu u rezervoare.

Pod upravom Nacionalne kancelarije za rezerve nafte, prodaja će se odvijati preko novoosnovanog elektronskog sistema koji se zove platforma Nacionalnog centra za rezerve nafte. Platforma ima web stranicu sa detaljnim pravilima trgovanja i parametrima rizika za učesnike.

Vlada je saopštila da će postepeno oslobađati rezerve i redovno rotirati rezerve nafte. Nacionalna uprava za rezerve hrane i strateške rezerve, koja nadgleda kancelariju za rezerve nafte, nije odgovorila na zahtev za više detalja.

Kina je strogo čuvala informacije o veličini svojih rezervi. To je dovelo do širokog raspona procena, koliko drže njeni rezervni rezervoari, od 220 miliona do 384 miliona barela. Reč je o količinama dovoljnim za 16 do 27 dana prerade u rafinerijama.

Nedostatak konkretnih podataka naterao je trgovce i analitičare da nagađaju koliko je još aukcija verovatno. Spekuliše se da bi između 20 i 50 miliona barela moglo biti pušteno na tržište do sredine 2022. godine.

„Ova prodaja se pojavila tako iznenada. Zatečeni smo. Iznenađeni”, rekao je trgovac u jednoj kineskoj rafineriji.

Izvor: Reuters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti