Kina – najveći uvoznik sirove nafte poštrava nadzor ovog biznisa

Kineska vlada postepeno pojačava nadzor nad svojom naftnom industrijom, uvodeći nove poreze na rafinirane proizvode i istražuje uvoz sirove nafte  državnih energetskih giganatiai nezavisnih rafinerija. Od 12. juna počeće naplata poreza na uvoz lakog cikličnog ulja (LCO), mešanih aromatičnih jedinjenja i razblaženog bitumena, što treba da ograniči uvoz goriva i poboljša domaću prodaju i dobit lokalnih rafinerija.

Prošlog utorka, glavna državna agencija za ekonomsko planiranje Kine dala je rok od samo dva dana, da pet državnih kompanija daju izveštaj o istoriji upotrebe uvezene nafte, što je deo šireg napora najvećeg svetskog uvoznika nafte da kontroliše dolazne pošiljke, dok se domaće zalihe povećavaju.

Koliko je važna Kina na globalnom tržištu nafte?

Kina je najveći uvoznik sirove nafte na svetu i potrošač broj 2, nakon Sjedinjenih Država. Kineski uvoz sirove nafte porastao je za 7,3% u 2020. godini, to je jedino veliko tržište na kojem je tražnja za naftom rasla i tokom pandemije COVID-19.

Snažan ekonomski rast, novi prerađivački kapaciteti i promene poreza na goriva mogli bi ove godine podstaći veći uvoz sirove nafte za 7,2%, odnosno 775.000 barela dnevno, rekao je Seng Jick Ti, analitičar SIA Energy.

Ali, sektor prerade je opterećen prekomernim kapacitetima i viškom zaliha goriva sa kojima Peking želi da se suoči. Vlasti, takođe, imaju za cilj suzbijanje utaje poreza, kao i mešanje i prodaju goriva koja ne ispunjavaju emisione standarde.

Pokrajina Guangdong, vodeća kineska regija po potrošnji nafte, sprovela je u februaru istragu ilegalne trgovine mešanog goriva i privela nekoliko osoba tokom istrage.

Šta je to istraga sirovog uvoza?

Peking ispituje da li su Sinopec Group, China National Offshore Oil Corp (CNOOC), Sinochem Group, ChemChina i China North Industries Group – koje zajedno čine više od 60% ukupnog kineskog uvoza – preprodavale naftu drugim kompanijama u zemlji . Takođe se ispituje da li je njihov uvoz prerađen u rafinerijama u okviru šeme koja smanjuje poreski teret kompanija.

Zahtev za informacijama je deo šire istrage koju je Peking započeo početkom ove godine o rastućem višku domaćeg goriva i izgubljenih poreskih prihoda, delom zbog nekontrolisanih tokova uvezene sirove nafte u rafinerije koji su van zvaničnog sistema kvota u zemlji.

Usledila je zasebna inspekcija nezavisnih rafinerija koju je sprovela kineska Nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC) u aprilu u istočnoj provinciji Shandong, koje su se obavezale da će zatvoriti stare, neefikasne pogone, a zauzvrat dobiti uvozne kvota.

Ta inspekcija takođe je pokrivala upotrebu uvoznih kvota. Utvrđeno je da je nekoliko nezavisnih pogona u Shandongu prodalo kvote drugim rafinerijama, koje nisu kvalifikovane za preradu uvozne sirove nafte.

Šta je sistem kvota?

Kina je od kraja 2015. godine izdala dozvole za više od 40 nezavisnih rafinerija da prerađuju uvezenu sirovu naftu po sistemu kvota. Ali, vlada je utvrdila da manje postrojenja dopremaju dodatnu sirovu naftu i druge sirovine poput razblaženog bitumena, van granica kvota, što dovodi do prezasićenja gorivom u zemlji.

Peking će od 12. juna početi da naplaćuje pozamašan porez na uvoz lakog cikličnog ulja (LCO), mešanih aromatičnih jedinjenja i razblaženog bitumena, što je potez za koji se očekuje da ograniči uvoz goriva i poboljša domaću prodaju i dobit lokalnih rafinerija.

Kako će ove istrage uticati na tržišta nafte?

Očekuje se da će Kina objaviti drugu seriju kvota za uvoz sirove nafte u narednim mesecima, a ove istrage mogle bi podstaći Peking da smanji dodeljene količine nezavisnim kompanijama.

Iako bi ovo moglo da umanji apetit nezavisnih kupaca za većim zalihama, očekuje se da će državne kompanije, koje nisu predmet upravljanja kvotama, voditi prilikom kupovine.

U decembru prošle godine Kina je izdala prvu seriju sirovih uvoznih kvota za nedržavne kompanije u visini od 122,59 miliona tona za 2021. godinu, što je 18% više u odnosu na prvi krug 2020. godine.

Izvor: Reuters

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti