Kina nije jedina velika azijska ekonomija sa nedostatkom uglja

Kina nije jedina velika azijska ekonomija sa nedostatkom uglja

Indija je treći najveći uvoznik uglja na svetu, uprkos velikim rezervama uglja. Kada je Indijska ekonomija povratila zamah, nakon razornog drugog talasa Covid-19, nastao je nagli porast potražnje električne energije. Te zahteve ne mogu da isprate kompanije koje proizvode električnu energiju zbog malih zaliha domaćeg i ekonomski neisplativog uvoza uglja.

Nakon Kine, još jedna azijska ekonomija se bori sa energetskom krizom. Indija se, takođe, nalazi na ivici krize izdržljivosti.

Danas većina indijskih elektrana na ugalj ima kritično nizak nivo zaliha uglja. U vreme kada privreda raste i podstiče potražnju za električnom energijom.

Ugalj čini oko 70% indijske proizvodnje električne energije.

Potencijalna kriza verovatno će imati neposredan uticaj na indijski ekonomsko oporavak, koji vodi jedna industrijska grana – umesto sektora usluga, kaže Kunal Kundu, indijski ekonomista iz Societe Generale.

Vladini podaci pokazali su da je 6. oktobra 80% od indijskih 135 elektrana na ugalj imalo zalihe za manje od osam dana samostalnog rada. Čak više od polovine njih imalo je zalihe u  za samo dva dana, ili manje.

Za poređenje, u poslednje četiri godine, prosečne zalihe uglja koje su imale elektrane bile su za oko 18 dana samostalne proizvodnje, kaže Hetal Gandhi, direktor istraživanja u rejting kompaniji CRISIL, podružnici S&P Global.

„Trebalo bi da se vidi da će zalihe ponovo porasti na osam ili 10 dana do decembra. Ali, jasno je da se ni do marta neće popeti ni blizu 18 dana. U narednih šest meseci biće potrebno pomno praćenje“, smatra Gandhi.

Državna kompanija Coal India, koja čini više od 80% indijske proizvodnje uglja, saopštila je prošlog meseca da će povećati snabdevanje komunalnih preduzeća radi rešavanja nedostatka uglja u elektranama.

Kako se došlo do ivice?

Kombinacija faktora ponude i pada uvoza uglja doveli su do trenutne krize, rekli su Indijski analitičati.

Indija je zabeležila nagli porast potražnje za energijom između aprila i avgusta. Došlo je do toga kada je ekonomija povratila zamah – nakon razornog drugog talasa Covid-19.

Ekonomski oporavak bio je oštriji od onoga što su mnogi očekivali, smatra Gandhi.

Kompanije za toplotnu energiju imale su „mršave” zalihe uglja i nisu predvidele skok potražnje za energijom ove godine, objašnjava Gandhi.

Drugi izvori proizvodnje električne energije – poput hidroenergije, gasa i nuklearne energije – takođe su opali.

Gandhi kaže da je neravnomerno raspoređena sezona monsuna jedan od faktora. Manje padavina u nekim područjima negativno je uticalo na proizvodnju električne energije iz hidroenergetskih kapaciteta.

Neki drugi faktori, poput naglog poskupljenja gasa, kao i zaustavljanje održavanja nuklearnih elektrana doveli su do povećanja proizvodnje električne energije sagorevanjem uglja.

Logistička pitanja, zbog sezone monsuna, takođe su ograničila snabdevanje ugljem. Uprkos tome što je u Coal India na raspolaganju dovoljno zaliha, rekao je  Sandeep Kalia, glavni analitičar kompanije Wood Mackenzie.

Ugalj iz jama se odnosi na vrh rudarskog okna, gde se većina iskopanog uglja čuva pre nego što se transportuje do energetskih kompanija. Kišna sezona obično otežava transport, jer mnoge rute mogu poplaviti.

Zašto nestaje zaliha uglja?

Indija je treći najveći uvoznik uglja na svetu, uprkos velikim rezervama uglja. Međutim, zbog sve većeg jaza između naglih međunarodnih cena uglja i domaćih cena, uvoz je naglo opao poslednjih meseci.

Dok je ponuda padala, tražnja je, međutim, rasla.

Uvoz uglja za potrebe termoelektrana opao je za 45% u julu i avgustu, u odnosu na isti period prošle godine, dok su indijski neenergetski sektori sve više zavisili od domaćeg uglja, rekla je Kalia. Neenergetske industrije poput aluminijuma, čelika, cementa i papira obično sagorevaju velike količine uglja za proizvodnju toplote.

Pad proizvodnje električne energije u priobalnim elektranama, koje se oslanjaju na uvozni ugalj, povećao je pritisak na domaće elektrane na ugalj – da povećaju proizvodnju.

Čak je i tada uvoz uglja bio ometen prekidima u snabdevanju zbog pandemije i logističkih problema, kaže Gandhi iz CRISIL -a. Na primer, troškovi transporta rastu zbog veće potražnje za otpremom i zagušenja u lukama, dok se svetska ekonomija polako oporavlja od pandemije.

Indijski domaći ugalj, takođe, ima nižu toplotnu vrednost – što znači da ga je potrebno više za zamenu uvoznog uglja. A to stvara dodatni pritisak na domaće elektrane.

O cenama uglja u Indiji uglavnom odlučuje državna kompanija Coal India. Dakle, kada međunarodne cene rastu, domaće cene ne rastu toliko značajno, jer bi to uticalo na cene električne energije i inflaciju. Komunalna preduzeća nisu u mogućnosti da prenesu veće troškove na većinu potrošača.

Budući da se električna energija subvenciniše za većinu poljoprivrednika i mnoga domaćinstva u Indiji, teret viših cena uglja uglavnom će pasti na industrijske potrošače, koji čine samo 25% do 30% potrošnje energije, kaže Gandhi.

„Kad god uvozne cene značajno porastu, podsticaj za domaće proizvođače da uvoze ugalj i proizvode električnu energiju je na minimumu“, kažu analitičari.

Šta bi se dalje moglo dogoditi?

Pad snabdevanja električnom energijom mogao bi trajati čak šest meseci, upozorio je, navodno, indijski ministar energije Raj Kumar Singh.

S obzirom da ovog meseca počinje praznična sezona u Indiji, gde potrošnja uglavnom dostiže vrhunac, potražnja za električnom energijom bi mogla dodatno da poraste. A situacija bi se mogla pogoršati ako se globalna potražnja za indijskim izvozom značajno poveća. Sa svoje strane, kompanija Coal India je, navodno, povećala zalihe, kako bi pokušala da nadoknadi deo nedostatka.

„Ako potražnja značajno poraste, ne znam koji bi to koraci mogli biti delotvorni. Ali, mogli bi sagledati poteze koji bi mogli da dovedu do smanjenja proizvodnje, a samim tim i izvoza u sektorima koji su po prirodi zavisni od energetskog sektora“, rekao je Gandi.

Vlasti poriču problem

Indijske vlasti pokušale su da ublaže strah od pada snabdevanja.

Ministarstvo uglja saopštilo je u nedelju da zemlja ima dovoljno uglja za podmirivanje zahteva elektrana i da su strahovi od prekida snabdevanja električnom energijom „neosnovani” i „pogrešni”.

„Ugalj dostupan u elektranama predstavlja važno gorivo. Kompanije za proizvodnju uglja svakodnevno dopunjavaju zalihe. Stoga je svaki strah od iscrpljivanja zaliha uglja za elektrane pogrešan. U stvari, ove godine je domaća ponuda uglja zamenila uvozni u značajnoj meri“, saopštilo je ministarstvo.

Kundu iz Societe Generale smatra da bi se, obzirom na ogromnu zavisnost Indije od toplotne energije, moglo desiti da domaći dobavljači uglja preusmeravaju svoju isporuku u termoelektrane, dalje od industrija poput čelika, cementa…

„U svakom slučaju, doći će do kratkotrajnog zastoja u aktivnostima. Postoji verovatnoća da će cene električne energije porasti, jer bi ugalj sa višim cenama morao biti uvezen. Što bi potencijalno moglo postaći inflatorni pritisak”, dodao je Kundu.

Izvor: CNBC

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti