Kina od SAD preuzima tron vodećeg prerađivača nafte

Sjedinjene Američke Države mogle bi 2021. godine ustupiti Kini svoje vođstvo na globalnom tržištu prerade nafte. Dok u Kini grade, u SAD zatvaraju rafinerije nafte. Zanimljivo je da će više od polovine kapaciteta u Kini, Indiji i na Bliskom istoku za preradu nafte biti usmereno na plastiku.

U Sjedinjenim Američkim Državama zatvaraju se rafinerije, na primer, Rojal Dač Šel u Luizijani, koja nije bila previše zastarela, prenosi Sputnjik pisanje agencija Blumberg, koja se poziva na prognozu Međunarodne agencije za energetiku.

Za razliku od toga, u Kini se grade najmanje četiri nova preduzeća – njihov ukupni kapacitet biće 1,2 miliona barela dnevno, što može da se uporedi sa kapacitetom prerade nafte u Velikoj Britaniji.

Globalna potražnja za gorivom opala je zbog pandemije virusa korona, koja je, takođe, uticala na proizvodnju i preradu nafte. Ona je pala za rekordnih 1,7 miliona barela. Više od polovine dolazilo je iz američkih rafinerija.

Osim toga, kriza je ubrzala promene u tome ko i kako troši naftu. U Kini i drugim azijskim zemljama raste potražnja za plastikom i naftom za razliku od Sjedinjenih Američkih Država i Evrope, gde se bore sa dubljom ekonomskom krizom. Osim toga, situaciju pogoršavaju i dugoročne perspektive potražnje za naftom zbog prelaska na alternativne izvore energije.

Porast prerade nafte u Kini, zajedno sa izgradnjom rafinerija u Indiji i na Bliskom istoku, ogleda se u globalnom energetskom sistemu. Kineska preduzeća sada jačaju na međunarodnim tržištima goriva. Pri tome, kako se navodi, ovo predstavlja problem ne samo za Sjedinjene Američke Države, već i za druge azijske zemlje.

Istraživačka kompanija Vud Makenzi primetila je da će više od polovine kapaciteta za preradu nafte biti napravljeno upravo u ovom regionu i da će biti usmereno na plastiku.

„Kina će verovatno prestići Sjedinjene Američke Države u narednih godinu ili dve“, prenosi agencija reči direktora kompanije Fakt global enerdži Stiva Sojera.

Međutim, uprkos rastu kapaciteta u Kini, Indiji i na Bliskom istoku, industriji bi mogle bi potrebne godine da se oporavi od štete koju je naneo kovid 19.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti