Kina od SAD preuzima tron vodećeg prerađivača nafte

Sjedinjene Američke Države mogle bi 2021. godine ustupiti Kini svoje vođstvo na globalnom tržištu prerade nafte. Dok u Kini grade, u SAD zatvaraju rafinerije nafte. Zanimljivo je da će više od polovine kapaciteta u Kini, Indiji i na Bliskom istoku za preradu nafte biti usmereno na plastiku.

U Sjedinjenim Američkim Državama zatvaraju se rafinerije, na primer, Rojal Dač Šel u Luizijani, koja nije bila previše zastarela, prenosi Sputnjik pisanje agencija Blumberg, koja se poziva na prognozu Međunarodne agencije za energetiku.

Za razliku od toga, u Kini se grade najmanje četiri nova preduzeća – njihov ukupni kapacitet biće 1,2 miliona barela dnevno, što može da se uporedi sa kapacitetom prerade nafte u Velikoj Britaniji.

Globalna potražnja za gorivom opala je zbog pandemije virusa korona, koja je, takođe, uticala na proizvodnju i preradu nafte. Ona je pala za rekordnih 1,7 miliona barela. Više od polovine dolazilo je iz američkih rafinerija.

Osim toga, kriza je ubrzala promene u tome ko i kako troši naftu. U Kini i drugim azijskim zemljama raste potražnja za plastikom i naftom za razliku od Sjedinjenih Američkih Država i Evrope, gde se bore sa dubljom ekonomskom krizom. Osim toga, situaciju pogoršavaju i dugoročne perspektive potražnje za naftom zbog prelaska na alternativne izvore energije.

Porast prerade nafte u Kini, zajedno sa izgradnjom rafinerija u Indiji i na Bliskom istoku, ogleda se u globalnom energetskom sistemu. Kineska preduzeća sada jačaju na međunarodnim tržištima goriva. Pri tome, kako se navodi, ovo predstavlja problem ne samo za Sjedinjene Američke Države, već i za druge azijske zemlje.

Istraživačka kompanija Vud Makenzi primetila je da će više od polovine kapaciteta za preradu nafte biti napravljeno upravo u ovom regionu i da će biti usmereno na plastiku.

„Kina će verovatno prestići Sjedinjene Američke Države u narednih godinu ili dve“, prenosi agencija reči direktora kompanije Fakt global enerdži Stiva Sojera.

Međutim, uprkos rastu kapaciteta u Kini, Indiji i na Bliskom istoku, industriji bi mogle bi potrebne godine da se oporavi od štete koju je naneo kovid 19.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti