Recikliranja solarnih panela

Kina planira da svoje zgrade pokrije solarnim panelima

Nakon sto je Kineska nacionalna uprava za energetiku zatražila od određenih pokrajinskih kancelarija da nominiju okruge u kojima bi se izveo pilot projekat pokrivanja krovova svih zgrada solarnim panelima, ostale kineske provincije su zatražile da i one učestvuju u istom projektu.

Kineska nacionalna uprava za energetiku (NEA) pokušava da se što više osloni na solarnu energiju u zemlji, pa je zatražila od svojih pokrajinskih kancelarija da nominuju okruge u kojima se može izvesti probni program za postavljanje solarnih pokrivača na krov.

Državni organi Kine žele da odabrane županije imaju najmanje 20% svih stambenih krovova opremljenih izvorima za proizvodnju solarne energije, kao i najmanje 30% komercijalnih i industrijskih objekata, 40% nevladinih javnih zgrada, poput bolnica i škola i polovinu krovova na vladinim institucijama.

Pokrajinske kancelarije NEA biće pod pritiskom, jer će nacionalna kancelarija zahtevati da se pilotski okruzi identifikuju u roku od dve nedelje.

Prema tom planu, biće izabrani instalateri, koji će razviti sve krovne kapacitete u svakom okrugu. Državna korporacija za ulaganje u energiju je, dva dana nakon objavljivanja ovog programa obavestila svoje podružnice da će ona biti uključena u distribuiranje pilotske šeme.

Pošto su provincije Fujian, Guangzhou, Shaanki, Jiangki, Gansu i Zhejiang od marta objavile planove za slične programe, čini se da je ovom odlukom NEA uspela da sprovela svoje akcije i u ostatku nacije.

Trgovinsko telo, Kinesko udruženje fotonaponskih industrija (CPIA), kaže da se ključna karakteristika ove nove energetske politike odnose na dokument objavljen 2018. godine, koji je pokušao da omogući privatnu prodaju krovne električne energije nezavisnim potrošačima, koju nazivaju „trgovina susedima“.

Dokument iz 2018. godine je pokušao da reguliše da domaćinstva sa solarnim panelima mogu da potpišu ugovore o prodaji sa obližnjim potrošačima energije, zauzvrat plativši samo komunalnu naknadu. Generisana energija ubrizgavala bi se u mrežu, a za iznos koji je potpisao kupac bi plaćao naknadu po stopi jeftinijoj od električne energije u mreži.

Taj raniji pokušaj susedske trgovine nije mnogo napredovao, zbog nespremnosti elektroenergetskih kompanija. Takođe, bilo je obezbeđeno malo podsticaja za ulaganje u krovne PV u Kini, osim ako nisu namenjeni u potpunosti za sopstvenu potrošnju.

IZ CPIA komntarišu da nova politika NEA reguliše trgovinu električnom energijom sa krova, pod uslovima prvobitno predloženim pre tri godine, što bi moglo osloboditi talas distribuirane solarne energije na najvećem svetskom PV tržištu.

Izbor: PVMagazine

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.