Jelica Putniković o predstojećoj grejnoj sezoni

Kina počinje da gradi daljinski toplovod za potrebe milion stanovnika

Počela je izgradnja 23 kilometra dugog toplovoda koji će prenositi toplotnu energiju proizvedenu u nuklearnoj elektrani Haiang u kineskoj provinciji Šandong ka mnogo širem području, saopštila je kompanija State Power Investment Corp (SPIC). Ova nuklearna elektrana je počela da obezbeđuje daljinsko grejanje u bližoj okolini u novembru 2020.

Ceremonija početka izgradnje toplovoda dugačkog 23km koji će se prostirati do grada Veihaja održana je 4. februara u gradu Jantai, u blizini nuklearne elektrane Haiiang koja će biti korišćena za stvaranje toplotne energije, piše World nuclear news.

„Ovaj poduhvat označava zvanični početak prvog kineskog projekta mreže toplovoda za snabdevanje toplotom na daljinu za velike gradove korišćenjem nuklearne energije“, saopštili su predstavnici kopmpanije SPIC.

Do sada je projekat za grejanje korišćenjem nuklearne energije pridobio investiciju od 57 miliona USD, saopštila je kompanija. Instalacija opreme za izdvajanje toplote na bloku 2, nuklearne elektrane Haiang počela je u julu prošle godine i sada je završena. U toku je izgradnja toplovodne mreže i pumpne stanice u postrojenju.

Planirano je da projekat bude pušten u rad krajem 2023. godine, saopštili su predstavnici SPIC-a.

Toplovod na daljinu imaće godišnji kapacitet grejanja koji može da dostigne 9,7 miliona GJ (gigadžula), obezbeđujući toplotu energiju za 13 miliona kvadratnih metara i zadovoljavajući potrebe za milion stanovnika. Ovo će zameniti potrošnju od oko 900.000 tona uglja, smanjujući emisiju ugljen-dioksida za 1,65 miliona tona.

Kina već poseduje slična iskustva sa manjim projektima daljinskog grejanja

Fabrika Haiiang je zvanično počela da obezbeđuje daljinsko grejanje području u bližoj okolini u novembru 2020. Proba projekta – prvog komercijalnog nuklearnog projekta grejanja u zemlji – obavljena je prethodne zime, obezbeđujući grejanje za 700.000 kvadratnih metara stambenih objekata, uključujući i spavaonicu fabrike. Ranije 2020. godine projekat je počeo da obezbeđuje grejanje za ceo grad Haiiang.

Sličan projekat daljinskog grejanja korišćenjem nuklearne energije iz elektrane Ćinšan u kineskoj južnoj provinciji Džeđijang, pušten je u rad u decembru 2021. Ovaj projekat je podeljen u tri faze. Početna faza trenutno obezbeđuje centralno grejanje korišćenjem nuklearne energije za 460.000 kvadratnih metara u tri stambena naselja i 5.000 kvadratnih metara za skoro 4.000 stanovnika okruga Haijan. Opšti cilj projekta je da se korišćenjem nuklearne energije proizvodi toplotna energija za površinu od 4 miliona kvadratnih metara do 2025. godine i na taj način pokrije glavno urbano područje okruga Haijan i čitavo područje grada Šupu.

Evrpske države uključujući Rusiju,nekoliko istočnoevropskih zemalja, Švajcarsku i Švedsku su imale sisteme daljinskog grejanja na nuklearno gorivo, a toplota iz nuklearnih elektrana je takođe poslata u industrijska postrojenja u nekoliko zemalja.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti