Posetioci gledaju model Linglong One (ACP1000), nuklearni reaktor koji je razvila Kineska nacionalna nuklearna korporacija (CNNC), na sajmu u Pekingu, Kina, 29. aprila 2017. Izvor: Rojters / Stringer

Kina pokreće prvi komercijalni projekat malih kopnenih reaktora

Kineska nacionalna nuklearna korporacija (CNNC) započela je izgradnju prvog komercijalnog kopnenog nuklearnog projekta koristeći svoj domaći dizajn malog modularnog reaktora (SMR) Linglong One. Ovaj projekat se realizuje oko četiri godine kasnije od prvobitnih planova

Kina je započela izgradnju prvog komercijalnog kopnenog nuklearnog projekta koristeći svoj domaći dizajn malog modularnog reaktora (SMR) Linglong One, saopštila je u utorak Kineska nacionalna nuklearna korporacija (CNNC). Ovaj projekat se realizuje oko četiri godine kasnije od prvobitnih planova.

CNNC je prvobitno nameravao da započne izgradnju projekta 2017.godine u kompleksu nuklearnih reaktora Changjiang u ostrvskoj provinciji Hainan, ali je kasnio pod uticajem regulatornih pravila.

Linglong One, poznat i kao ACP100, bio je prvi SMR koji je Međunarodna agencija za atomsku energiju odobrila 2016. godine. Svaka jedinica ima kapacitet proizvodnje snage 125 megavata (MW).

Dizajniran je kako bi upotpunio veće CNNC-ove reaktore treće generacije Hualong One od 1.170 MW, koji su pod vođstvom države, a koji Kina planira da brzo predstavi kod kuće i promoviše u inostranstvu.

SMR-ovi su jeftiniji i brži za izgradnju od tradicionalnih reaktora, a mogu se postaviti i u udaljene regione, kao i na brodove i avione. Njihov „modularni“ format znači da se kontejnerom mogu otpremiti iz fabrike i relativno brzo instalirati na bilo koje predloženo mesto.

Kina istražuje upotrebu malih reaktora za obezbeđivanje gradskog grejanja na severu i upravljanje objektima za desalonizaciju duž obale. Takođe ih koristi za podršku građevinskim aktivnostima u spornim delovima Južnokineskog mora.

Izvor: Rojters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.