Kina povećava izvoz, jer Zapadu nedostaje olova i cinka

Pad uvoza i rast izvoza su uticali na tradicionalne obrasce trgovine olovom i cinkom u Kini. Kupci plaćaju rekordne premije i za olovo i za cink, jer zastoji u topionicama stvaraju praznine u lancima snabdevanja na Zapadu.

Istorijski kineski obrasci trgovine olovom i cinkom narušeni su u prvoj polovini ove godine sa padom uvoza i rastom izvoza.

Kina je po prvi put od 2014. postala neto izvoznik rafinisanog cinka u periodu apri-jun. Izvoz rafinisanog olova ove godine do današnjeg dana je najveći od 2007. godine.

Odlazne pošiljke oba metala u rafinisanom obliku podležu izvoznoj taksi – 10% u slučaju olova, 15% za cink. To je u prošlosti bio glavni razlog ograničenja izvoza.

To što je toliko metala prošlo kroz poresku barijeru govori mnogo o nestašici u ostatku sveta.

Fizički kupci plaćaju rekordne premije i za olovo i za cink, jer zastoji u topionicama stvaraju praznine u lancima snabdevanja na Zapadu.

Kineski izvoz je pomogao da se popuni deo deficita i verovatno će tako biti sve dok se ne razreše akutne regionalne neravnoteže.

Teški izvoz teških metala

Prenos istočnog suficita u zapadni deficit počeo je prvo na tržištu olova.

Kineski izvoz rafinisanog olova počeo je da se ubrzava u trećem kvartalu 2021. nakon dve godine smanjene trgovinske aktivnosti.

Kina je prošle godine otpremila 95.000 tona u ostatak sveta, a ove godine je izvezla još 88.000 tona. U junu je izvezla 15.000 tona u Tursku, a u junu 30.000 tona u Sjedinjene Države.

I evropsko i američko tržište je već mnogo meseci ekstremno fizički zategnuto.

Zalihe Londonske berze metala (LME) ostaju niske sa 39.550 tona. Evropske lokacije drže samo 2.525 tona, a lokacije u SAD nula.

Nasuprot tome, zalihe olova Šangajske fjučers berze dostigle su rekordnih 205.898 tona u septembru prošle godine. Oni su od tada pali na 76.154 tone pošto je u međuvremenu skoro 180.000 tona metala otišlo na druga tržišta.

Neravnoteža između istoka i zapada može biti manje izražena, ali je i dalje prisutna i fizičke premije ostaju visoke. Fastmarkets procenjujec Midvest premiju za metal čistoće 99,9% na 480 dolara po toni u odnosu na gotovinsku cenu na LME.

Olovo

Prošlomesečna velika izvozna pošiljka trebalo bi da donese izvesno olakšanje za kupce u Severnoj Americi.

U međuvremenu, evropski kupci će pozdraviti povratak nakon gotovo jednogodišnjeg prekida rada zbog poplave topionice Stolberg u Nemačkoj.

Trgovinska kuća Trafigura, koja je u procesu kupovine fabrike, saopštila je da će program obnove postrojenja kapaciteta 155.000 tona godišnje biti završen u tekućem kvartalu.

Međutim, biće potrebno vreme da se lanac snabdevanja oporavi, a potražnja za olovom iz sektora zamenskih baterija je relativno otporna na recesiju. To znači da će biti manji udar usled usporavanja proizvodnje koji pritiska druge industrijske metale.

Izgleda da će Zapadu verovatno trebati malo više kineskog suficita u narednim mesecima.

Cink

Kineski izvoz cinka bio je manje izražen i iznosio je 60.000 tona u prvih šest meseci 2022. godine, ali je inverzija prethodnih trgovinskih obrazaca izraženija.

Od uvođenja izvozne carine od 15% 2008. godine, zemlja je konstantan neto uvoznik rafinisanog cinka, a godišnji broj se tokom poslednje decenije kretao između 400.000 i 700.000 tona.

Uvoz je do sada ove godine pao za 82% na samo 49.000 tona, pošto je arbitraža skrenula u korist izvoza u zapadni lanac snabdevanja koji je gladan metala.

Topionica Portovesme u Italiji ne radi od kraja prošle godine, a druge evropske topionice menjaju obrasce rada dok se suočavaju sa rastućim troškovima električne energije.

U međuvremenu, snabdevanje Severne Amerike je smanjeno zbog manje proizvodnje u CEZincovoj kanadskoj rafineriji. Kompanija je izdala drugo smanjenje proizvodnje zbog nedostatka radne snage i operativnih problema.

Sada se očekuje da će ove godine proizvesti 225.000-240.000 tona, što je manje u odnosu na prvobitno predviđanje od 270.000-280.000.

Evropske fizičke premije su na visokom nivou, sa 500 dolara po toni sa svake strane, čak i kada se spot poslovanja stiša tokom letnjeg perioda, navodi Fastmarkets.

Kineski izvoz uključivao je isporuku od 10.000 tona u Tursku u januaru, što potvrđuje da je stanje u regionu nategnuto.

Kina dobro snabdevena cinkom

Većina onoga što je napustilo Kinu, međutim, stiglo je samo do Tajvana, koji je uočljivo jedina lokacija skladišta na LME-u na kojoj je poslednjih meseci zabeležen bilo kakav dosledan priliv.

Ovogodišnji rebalans globalnog tržišta cinka u pravcu istok-zapad do sada je manje bio pod direktnim uticajem kineskog izvoza. Više se bazirao na preusmeravanju metala koje bi inače apsorbovao najveći svetski korisnik.

Kina je izgleda i dalje dobro snabdevena cinkom, a zalihe na šangajskoj berzi su prošlog petka iznosile 101.190 tona.

Lokalnu potražnju umanjio je slab građevinski sektor, koji koristi cink u obliku pocinkovanog čelika.

Očekuje se povećana upotreba metala u okviru sezonskog vrhunca građevinskih aktivnosti, ali slabi signali sa tržišta nekretnina i moguće blokade zbog COVID-19 mogu da priguše taj porast.

Problemi snabdevanja Zapada, s druge strane, ne pokazuju znake da su rešeni dok se energetska kriza u Evropi ne smiri, što izgleda niko ne očekuje uskoro.

Kineska trgovina rafinisanim cinkom mogla bi da bude razapeta između domaćeg tržišta koje se oporavlja i kontinuiranog pozivanja na metal iz Evrope.

Izvor: Reuters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti