Kina prošle godine udvostručila kapacitete vetroelektrana

Izgradivši vetroelektrane ukupne snage od 52 GW Kina sada ima veće kapacitete za korišćenje energije vetra od Evrope, Afrike, Bliskog Istoka i Latinske Amerike zajedno. Postupno ukidanje kopnene fid-in-tarife u Kini i istek američkih poreskih taksi igrali su glavnu ulogu u naglom povećanju instalacija za dodatnu proizvodnju snage vetra prošle godine, navedeno je u izveštaju GWEC-a.

Tokom prošle godine je Kina instalirala vetrogeneratore ukupne snage od 52 gigavata (GW), što je istorijski rekord ulaganja u kapacitete koji koriste snagu vetra, čime je ova država udvostručila godišnju instalaciju u ovaj obnovljivi vid energije u odnosu na 2019. godinu, naveo je Globalni savet za energiju vetra (GWEC) u svom novom izveštaju.

Kina i, u manjoj meri, SAD, bile su glavni pokretač rasta globalnih kapaciteta snage vetra tokom 2020. godine. Postupno ukidanje kopnene fid-in-tarife u Kini i istek američkih poreskih taksi igrali su glavnu ulogu u naglom povećanju instalacija za dodatnu proizvodnju snage vetra prošle godine.

Najveći deo, čak 93,59 odsto svih novih vetroelektrana u azijsko-pacifičkom regionu 2020. godine instaliran je u Kini. Indija i Australija su zauzele drugo i treće mesto po vetroelektranama sa po oko 1,1 GW. Gotovo 56 GW novih kapaciteta vetroelektrana instalirano je prošle godine u azijsko-pacifičkom regionu, za 78 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, i to uglavnom zahvaljujući kineskom procvatu vetroelektrana, pokazuju podaci GWEC.

S druge strane, drugoplasirana Indija je prošle godine imala najmanje instalacija za proizvodnju energije vetra još od 2004. godine, zbog regulatornih i infrastrukturnih uskih grla, rekao je GWEC.

„Kina je predvodila neverovatno brz rast energije vetra u regionu i sada ima veći kapacitet energije vetra od Evrope, Afrike, Bliskog Istoka i Latinske Aamerike zajedno. Očekivali smo povećanje instalacija u Kini prošle godine zbog postepenog ukidanja kopnene tarife za vetrove do kraja 2020. godine, ali kinesko tržište vetra premašilo je naše prvobitne prognoze za više od 73 posto. Kina sada mora da se osigura da će ovaj nivo rasta biti održiv i u eri bez subvencija“, rekao je Feng Zhao, Šef tržišne inteligencije i strategije u GWEC-u.

GWEC je međunarodno trgovinsko udruženje za industriju energije vetra, osnovano 2005. godine. Misija GWEC-a je da osigura da se energija vetra uspostavi kao jedan od vodećih svetskih izvora energije, pružajući značajne ekološke i ekonomske koristi.

Ako Kina želi da postigne svoj neto-nulti cilj do 2060. godine, moraće da instalira više od 50 GW snage vetra svake godine do 2025. godine i 60 GW godišnje od 2026. godine, navodi GWEC.

Izvor: OilPrice.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.