Kina smanjuje emisije ugljenika preoblikovanjem teške industrije

Kapaciteti u teškoj industiji u Kini, uključujući sektor čelika i cementa, trebalo bi da se smanje tokom narednih pet godina. Obe ove kineske industrije su daleko najveći svetski proizvođači u svojim delatnostima.

Kina se obavezala da će srezati emisiju ugljenika iz valjaonica aluminijuma i da će smanjiti kapacitete za proizvodnju čelika u okviru petogodišnjeg plana kojim se predviđaju mere Pekinga da preoblikuje tešku industriju u zemlji.

Sektor aluminijuma trebalo bi da smanji emisije štetnih gasova za 5,0 odsto do 2025. godine, saopštilo je Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija.

Kapaciteti u raznim industrijama, uključujući sektor čelika i cementa, trebalo bi da se smanje tokom narednih pet godina, dok bi stope iskorišhenosti postrojenja trebalo da ostanu „na razumnom nivou“, dodaje se u saopštenju, prenosi agencija „Blumberg“.

Proizvođači čelika i aluminijuma u Kini našli su se pod pritiskom već ove godine da ograniče proizvodnju, a dodatno su bili pogođeni padom potražnje za građevinskim materijalom usled potresa na kineskom tržištu nekretnina, koji je izazvala kompanija Evergrande.

Kineska indsutrija čelika i aluminijuma najveća u svetu

Sektor čelika učestvuje sa oko 15 posto u kineskom ugljeničnom otisku, a industrija aluminijuma sa oko četiri procenta. Obe ove kineske industrije su daleko najveći svetski proizvođači u svojim delatnostima. U dokumentu se ne pominju ciljana proizvodnja ili emisija ugljenika iz sektora čelika do 2025.

Petogodišnjim planom je, pored ostalog, kao cilj postavljen zadatak da se intenzitet potrošnje energije za proizvodnju čelika smanji za 2,0 posto, a za cement za 3,7 procenata.

Takođe se predviđa moguće zatvaranje ili izmeštanje čeličana koje ne ispunjavaju ultra-niske standarde o zagađenju vazduha, kao i strogo ograničenje potrošnje uglja u hemijskom sektoru, te u industriji čelika i građevinskih materijala.

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti