Kina smanjuje potrošnju uglja za proizvodnju struje

Kina namerava da smanji svoju upotrebu uglja na manje od 56 procenata za proizvodnju električne energije 2021. godine, saopšteno je iz Nacionalne uprave za energiju, uz napomenu da će ugalj i dalje igrati vitalnu ulogu u osiguravanju nacionalne energetske sigurnosti. Istovremeno će forsirati povećanje potrošnje električne energije i njenu proizvodnju iz solarnih i vetroelektrana.

Kina, najveći svetski potrošač uglja, smanjila je udeo upotrebe ovog energenta za proizvodnju električne energije  u svom primarnom energetskom miksu – sa oko 68 procenata na početku prethodne decenije na 56,8 procenata u 2020. godini.

Nacionalne uprave za energiju (NEA), takođe, planira da poveća upotrebu električne energije na 28 procenata kod krajnjih potrošača energije u Kini, u odnosu na 2020. godinu, kada je cilj bio 27 procenata, navodi se u saopštenju.

Cilj proizvodnje sirove nafte je postavljen na lestvici koja iznosi 196 miliona tona u 2021. godini, a za prirodni gas 202,5 milijarde kubnih metara. Instalirani kapacitet snage nefosilnih goriva je usmeren na oko 1.100 gigavata (GV).

NEA nastoji da poveća proizvodnju električne energije iz solarnih i vetroelektrana – na oko 11 procenata ukupne potrošnje energije u zemlji 2021. godine.

Takođe ističu da će nastaviti da „umereno i racionalno” pomera izgradnju termoelektrana na ugalj uz glavne kineske dalekovode.

„Kina će pojačati ulogu u korišćenju uglja kao radi obezbeđivanja energetske sigurnosti“, saopšteno je iz NEA, uz napomenu da će ubrzati pokretanje velikih rudnika uglja i postupno ukidati male, zastarele rudnike.

NEA, takođe, najavljuje da će ubrzati izgradnju skladišta prirodnog gasa sa povećanim mogućnostima njihove eksploatacije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.