Kineska 5G oprema zabranjena i u Finskoj

Finski parlament usvojio je zakon kojim se kineskim kompanijama zabranjuje isporuka 5G opreme. Među glavnim razlozima navodi se bolja sajber bezbednost, kao i eliminisanje konkurenata domaćim dobavljačima.

Finski parlament (Eduskunta) usvojio je predlog da se kineske kompanije Huavei i ZTE isključe iz svih nadmetanja u oblasti telekomunikacija u toj zemlji, kao i da se ograniči upotrebu njihove opreme, prenosi Nova ekonomija pisanje portala Telecompaper.

Kako se naglašava, kompanije i javna uprava će se obavezati da eliminišu 5G premu svih kineskih kompanija.

Predlog se objašnjava brigom za nacionalnu bezbednost i zaštitu domaćeg dobavljača telekomunikacone opreme, kompanije Nokia.

U predlogu novog zakona navodi se da su švedska sigurnosna policija (Sapo) i britanska obaveštajna agencija MI6 označili Kinu kao bezbednosnu pretnju, kao i da je Švedska nedavno zabranila upotrebu opreme kineskih proizvođača za 5G mreže.

 Velika Britanija je sličnu zabranu uvela tokom jula, dok su Nemačka i Francuska značajno ograničile položaj kineskih dobavljača telekomunikacione opreme, zbog zaštite sajber bezbednosti.

Kako je ranije odlučeno, u Švedskoj tehnologija kineskih kompanija mora postepeno da se ukida do 2025. godine, a u Britaniji do 2027. godine.

Od nove situacije na tržištu već je uspela da profitira švedska komanija Ericsson, što je činjenica koja se pored ostalih takođe naglašava u predlogu koji je usvojio finski parlament.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti