Kineska energetska kriza

Kineska energetska kriza pogađa sve, od iPhone do mleka

Energetska kriza koja pogađa Kinu se najbolje oslikava preko sporijeg rasta kineske ekonomije. A ovakvo stanje Kine je počelo da ima uticaja i na države u svetu, koje usko sarađuju sa Kinom. Veliki deo proizvodnje „SVEGA” nalazi se u Kini, a česti prekidi u snadbevanju električnom energijom prave zastoje u proizvodnji.

Udar kineske energetske krize počinje da talasa ceo svet. Nanoseći štetu svima, od Toyota Motor Corp. do australijskih uzgajivača ovaca i proizvođača kartonskih kutija.

Ne samo da će krajnja nestašica električne energije u zemljo – najvećem svetskom izvozniku naneti štetu sopstvenom rastu. Udarni uticaj na lance snabdevanja mogao bi da ugrozi globalnu ekonomiju, koja se bori da izađe iz pandemije.

Vreme ne može biti gore, jer se pomorska industrija već suočava sa zagušenim linijama snabdevanja, koje odlažu isporuku odeće i igračaka za praznike na kraju godine. Takođe dolazi upravo kada Kina započinje sezonu žetve, izazivajući zabrinutost zbog naglo povećanih računa za namirnice.

„Ako se nestašice električne energije i smanjenje proizvodnje nastave, mogli bi postati još jedan faktor koji uzrokuje globalne probleme na strani ponude. Posebno ako počnu uticati na proizvodnju izvoznih proizvoda”, rekao je Luis Kuijs, viši azijski ekonomista na Okford Economics.

Sporiji rast

Ekonomisti su već upozorili na usporavanje rasta u Kini. U Citigroup-u indeks ranjivosti pokazuje da su izvoznici industrijske robe posebno izloženi riziku sa slabljenjem kineske ekonomije. Susedi poput Tajvana i Koreje su, takođe, osetljivi na ovakvo stanje. Takođe i izvoznici metala poput Australije i Čilea. Ključni trgovinski partneri, poput Nemačke, već osećaju posledice.

Što se tiče potrošača, pitanje je da li će proizvođači moći da apsorbuju veće troškove ili će ih preneti na finalne cene prozvoda.

„Ovo izgleda kao još jedan stagflatorni šok za proizvodnju, ne samo za Kinu, već i za svet“, rekao je Krejg Botam, glavni kineski ekonomista u Pantheon Macroeconomics. „Dosadašnja poskupljenja prilično su obimna. A posledica je duboke umešanosti Kine u globalne lance snabdevanja”.

Peking je tražio pomoć, dok pokušava da stabilizuje situaciju. Uticaj na globalnu ekonomiju zavisiće od toga koliko brzo ti napori urode plodom. Mnoge kineske fabrike smanjile su proizvodnju za ovonedeljni praznik „Zlatne nedelje“. Ekonomisti pomno prate da li će se nestašica električne energije vratiti, kako se ponovo povećava potrošnja.

Neke industrije su već pod pritiskom, a šteta koju vide mogla bi se brzo razliti po drugim sektorima.

Papir

Razmislite o papiru. Proizvodnja kartonskih kutija i materijala za pakovanje već je bila otežana velikom potražnjom tokom pandemije. Sada su privremena gašenja u Kini još više pogodila proizvodnju. To je dovelo do mogućeg smanjenja ponude od 10% do 15% u septembru i oktobru, procenjuju u Rabobank. To će doneti dodatne komplikacije preduzećima, koja već pate od globalne nestašice papira.

Hrana

Inflacija hrane se zagreva, a energetska kriza može pogoršati situaciju.

Lanci snabdevanja hranom su, takođe, u opasnosti. Energetska kriza čini sezonu žetve izazovnijom za najvećeg svetskog poljoprivrednog proizvođača. Globalne cene hrane već su skočile na decenijski maksimum. A raste zabrinutost da će se situacija pogoršati, jer se Kina bori da se nosi sa usevima – od kukuruza preko soje do kikirikija i pamuka.

Proteklih nedelja, nekoliko postrojenja je bilo prisiljeno da zatvori ili smanji proizvodnju radi očuvanja električne energije. Reč je o prerađivačima soje, koji drobe zrno za proizvodnju brašna za stočnu hranu i ulja za kuvanje. Cene đubriva, jednog od najvažnijih elemenata poljoprivrede, vrtoglavo rastu, udarajući po džepu poljoprivrednike koji se već savijaju pod pritiskom rastućih troškova.

Procenjuje se da će prerađivačka industrija biti ozbiljnije pogođena od osnovnih namirnica, poput žitarica i mesa, napisali su analitičari Rabobank u ovonedeljnom izveštaju. U sektoru mleka, isključenje struje moglo bi poremetiti rad mašina za mužu. A dobavljači svinjskog mesa biće suočeni sa pritiskom zbog sve većeg problema snabdevanja hladnjača električnom energijom.

Vuna

Izvan Kine, australijski uzgajivači ovaca spremaju se za slabiju potražnju, baš dok svoju vunu prodaju na aukcijama. U industriji su kineski mlinovi smanjili proizvodnju do 40% zbog nestanka struje prošle nedelje, izvestila je Australian Broadcasting Corp.

Tehnologija

Tehnološki svet bi, takođe, mogao da doživi dramatičan šok. Kina je najveća svetska baza za proizvodnju gadžeta od iPhona do igraćih konzola i veliki centar za pakovanje poluprovodnika, koji se koriste u automobilima i aparatima.

Nekoliko kompanija već je imalo zastoja u svojim kineskim pogonima, kako bi se pridržavali lokalnih ograničenja potrošnje električne energije. Pegatron Corp., ključni partner kompanije Apple, saopštio je prošlog meseca da je počeo da usvaja mere za uštedu energije, dok je ASE Technology Holding Co., najveći svetski proizvođač čipova, obustavio proizvodnju na nekoliko dana.

Ukupan uticaj na tehnološki sektor do sada je bio ograničen zbog uobičajenih obustava rada tokom nedeljnog odmora. U slučaju pogoršanja energetske krize, proizvodnja bi mogla doći pred ključnu sezonu kupovine na kraju godine. Industrijski giganti, uključujući Dell Technologies Inc. i Sony Group Corp., teško mogu priuštiti još jedan šok u snabdevanju, nakon što su nemiri izazvani pandemijom izazvali globalni nedostatak čipova, koji će se proširiti i do 2022. Godine – i dalje.

Proizvođači automobila

Svako dalje pogoršanje tržišta poluprovodnika, takođe, bi dodalo glavobolje proizvođačima automobila, koji su već suočeni sa činjenicom da je proizvodnja smanjena zbog nedostatka čipova. Industrija, koja je u ovakvim vremenima visoko na listi zaštićenih sektora, do sada je u velikoj meri pošteđena posledica krize električne energije.

Ipak, bilo je izolovanih slučajeva. Toyota, koja godišnje proizvodi više od milion vozila u Kini u pogonima sa sedištem u Tianjinu i Guangzhouu, saopštila je da je na neke njene operacije uticao nedostatak struje.

Izvor: Bloomberg

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti