Kineska HE Vudongd ima „najpametniju“ branu na svetu

Hidrocentrala Vudongd, sedmo po veličini hidroenergetsko postrojenje na svetu radi punim kapacitetom. Brana Vudongd jedna je od „najpametnijih“ brana na svetu - koristi najsavremenije inteligentne tehnologije za automatsko podešavanje protoka vode, radi regulisanja procesa hlađenja betona.

Hidroelektrana Vudongd na reci Jangce započela je proizvodnju u punom kapacitetu, izvestio je Rojters pozivajući se na državne kineske medije.

Izgradnja postrojenja sa 12 generatora, sa instaliranim kapacitetima od 10,2 GW, koštala je blizu 19 milijardi dolara. HE Vudongd je počeo da proizvodi električnu energiju prošle godine, ali tek sada su svi njegovi generatori povezani na mrežu, tako da je elektrana potpuno operativna.

Ova hidrocentrala je sedmo po veličini hidroenergetsko postrojenje na svetu.

Prema izveštaju Kineske centralne televizije, koji je citirao Global Times, hidroelektrana Vudongee može da proizvede 38,91 milijardi kWh godišnje, u punom kapacitetu. U poređenju sa drugim energentima to znači da snagom vode ova He menja oko 12,2 miliona tona standardnog uglja, odnosno, sprečava proizvodnju 30,5 miliona tona ugljen-dioksida godišnje.

Hidroelektrana Vudong, čije je temeljno korito debljine 51 m, sastoji se iz dva podzemna energetska bloka, sa obe strane reke, sa instaliranim kapacitetom od po 5,1 GW. Dužine 333 m, širine 32,5 m i visine 89,8 m, svaki podzemi energetski blok je opremljen sa šest Francis-ovih turbinsko-generatorskih jedinica od 850 MW.

Tvrdi se da je brana Vudongd jedna od „najpametnijih“ brana na svetu. Konstrukcija brane napravljena je od nisko-toplotnog cementa, kako bi podnela velike temperaturne razlike i sprečila pucanje. Betonska konstrukcija brane izgrađena je sa termometrima i rashladnim cevima za merenje temperature u realnom vremenu.

Projekat koristi najsavremenije inteligentne tehnologije za automatsko podešavanje protoka vode radi regulisanja procesa hlađenja betona.

Iako je reč o proizvodnji hidroenergije projekat nije pošteđen protivljenja ekologa. Prema borcima za ekologiju, masivna struktura nanela je nepopravljivu štetu krhkim ekosistemima područja, napominje Rojters. Prema kineskim vlastima, međutim, koristi od projekta čiste električne energije premašuju nedostatke. Pored proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, vlasti kažu da brana omogućava lakšu plovidbu rekom i bolju kontrolu poplava.

Kina je svetski lider u hidroenergetskom kapacitetu, sa ukupno 1.302 teravat-sata od 2019. godine. Kanada je daleka druga sa 398 TWh. Kao što i priliči globalnom lideru, Kina je dom četiri najveće svetske hidroelektrane, uključujući masivnu branu Tri Klisure snage 22,5 GW i Ksiluodu snage 13,86 GW. Vudongd je jedna od četiri kaskadne hidroelektrane locirane na donjem toku reke Jangce sa zajedničkom instaliranom snagom od približno 46 GW.

Zahvaljujući bogatim hidroenergetskim resursima, Kina aktivno gradi svoje proizvodne kapacitete kao deo svojih napora da smanji oslanjanje na fosilna goriva i zagađenje. Postrojenje u Vudongdeu deo je projekata koji bi treba da pomogne Kini da se približi cilju – da do 2060. postane karbonski neutralna ekonomija.

Izvor: Oilprice

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti