Kineski CRBC gradiće Fruškogorski koridor

Izgradnja brze saobraćajnice od Novog Sada do Rume, koja će biti duga 47,7 kilometara, sa tunelom kod Iriga kroz Frušku goru, dužine 3,5 km i mostom preko Dunava kod Kovilja, treba da počne naredne godine a puštanje u saobraćaj je planirano za 15. mart 2024. godine.

Izgradnjom Fruškogorskog koridora, za koji smo danas potpisali ugovor, i projektom Ruma-Šabac-Loznica, koji se već realizuje, imaćemo put koji će povezati Vojvodinu sa zapadnom Srbijom, ali koji je važan i za regionalno povezivanje Srbije”, rekla je Prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koja je danas sa direktorom kineskog CRBC-a Džang Sjaojenom potpisala komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji brze saobraćajnice Novi Sad – Ruma.

„Prošle godine, kad smo završili kompletan Koridor 10 i pustili auto-put od Beograda do Čačka, rekli smo da na tome nećemo stati i da nastavljamo sa novim projektima” istaka je Mihajlovićeva najavljujući da sledeće godine počinju radovi na Fruškogorskom koridoru.

Ugovor o izgradnji Fruškogorskog koridora, vredan 606 miliona evra, potpisan je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadorke NR Kine Čen Bo.

Ova brza saobraćajnica od Novog Sada do Rume bi, kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, trebalo da bude puštena u saobraćaj do 15. marta 2024. godine.

Fruškogorski koridor biće dug 47,7 kilometara, sa tunelom kod Iriga kroz Frušku goru, dužine 3,5 km i mostom preko Dunava kod Kovilja.

Buduća brza saobraćajnica od Novog Sada do Rume povezaće tri opštine: Novi Sad, Irig i Rumu. Nadovezuje se na postojeći državni put IB reda broj 12 Novi Sad – Zrenjanin – granica Rumunije, a na kraju na auto-put i brzu saobraćajnicu u izgradnji Ruma-Šabac-Loznica.

Na taj način biće povezani AP Vojvodina sa zapadnim i severozapadnim delom Srbije, odnosno važni regionalni centri kao što su Novi Sad, Ruma, Šabac, Loznica. Takođe, predstavlja i posrednu vezu Srbije sa BiH, Hrvatskom i Rumunijom.

Efekti izgradnje koridora ogledaće se i u poboljšanju regionalne pozicije u domenu pristupačnosti, u saobraćajnom rasterećenju urbanih područja (obilaznica oko Novog Sada, Iriga i Rume) i uklanjanju tranzita sa područja Nacionalnog parka Fruška gora, izgradnjom tunela Iriški venac.

Sjaojen je podsetio da je CRBC prva kineska kompanija koja je došla u Srbiju, kako bi učestvovala u infrastrukturnim radovima, i obećao da će se CRBC potruditi da Fruškogorski koridor bude završen na vreme, u ugovorenom roku i kvalitetno.

„Saradnja Srbije i Kine uspešno se razvija uprkos pandemiji. Sigurna sam da će CRBC uspešno okončati ovaj posao, kao i druge projekte koje je su završili u Srbiji”, poručila je ambasadorka Kine Čen Bo.

Predsednik Srbije Vučić je, govoreći o drugim projektima u koje bi CRBC mogao da se uključi, naveo da su „Evropljani obećali 50 odsto granta za brzu prugu Beograd- Niš”.

„Sačekaćemo ih, ali ukoliko taj grant ne stigne, gradićemo sa CRBC”, rekao je Vučić podsećajući da su širom Srbije u toku ili u planu infrastrukturni radovi, uključujući i izgradnju puteva, kanalizacionih sistema i fabrika za prečišćavanje vode, kao i deponija.

Predsednik je obećao da će izgradnja 12 regionalnih deponija u svim značajnijim gradovima Srbije biti završena do 1. oktobra 2023. godine, a u Kragujevcu i Nišu do kraja sledeće godine.

Vučić je napomenuo da se „nada” da će privreda Srbije rasti dovoljno brzo da „sve platimo” i izrazio zahvalnost kineskoj strani na spremnosti da pomognu izvođenje projekata preko svojih banaka.

„Mi ćemo uspeti sve ovo da finansiramo a da ne podižemo stopu javnog duga u odnosu na bruto domaći proizvod, i potpuno sam uveren da ćemo velike rezultate da postignemo. Samo se nadam da ćemo izdržati u ovoj borbi protiv korone, koja me više od svega plaši. Ali dobro, spremićemo se i za to”, izjavio je Vučić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti