Uranijum nuklearna energija

Kineski istraživači istražuju proširenje resursa uranijuma

Demonstracioni projekat za duboko podzemno istraživanje hidrotermalnih nalazišta uranijuma u južnoj Kini je nedavno prošlo nacionalnu proveru prihvatljivosti. U međuvremenu, kineski istraživači su razvili inovativnu metodu obogaćivanja uranijuma u morskoj vodi membranskom filtracijom. Prema kineskom Institutu, u morskoj vodi postoji oko 4,5 milijardi tona uranijuma, što je oko 1000 puta više od kopnenih rezervi.

Projekat istraživanja i rudarenja dubokim resursima (DREAM) je u poslednje četiri godine napravio višestruki napredak u primeni naprednih tehnologija i opreme u relevantnim naučnim i tehnološkim istraživanjima, objavili su predstavnici korporacije CNNC. DREAM predvodi Pekinški istraživački institut za proučavanje uranijuma, koji je deo kineske nacionalne nuklearne korporacije (CNNC)

DREAM projekat istražuje najdublje bušotine u Kini

Demonstracioni projekat je zvanično počeo sa istraživanjem u decembru 2019. godine, u ležištu uranijuma Sjangšan, u blizini grada Fudžou u kineskoj provinciji Đijangsi. Glavna svrha projekta je istraživanje resursa uranijuma. Projektni tim je planirao da izvrši trodimenzionalno dubinsko istraživanje okruženja u kom se nalazi ruda, rudnika Ksiangšan. Ciljevi su otkrivanje uslova za formiranje rude polimetalnih resursa uranijuma i bušenje bušotine duboke 3000 metara.

CNNC je saopštio da su tokom demonstracionog projekta istraživači uspešno otkrili rude uranijuma na industrijskom nivou na dubini od oko 1550 metara. Ovim je postavljen novi nacionalni rekord i „čvrsta osnova za buduća istraživanja mineralnih resursa.” Što se tiče metalogene dubine, oni su predložili da maksimalna dubina hidrotermalnih nalazišta uranijuma u ​​Južnoj Kini može da bude čak 3000 metara.

Ovim projektom je takođe napravljen iskorak u istraživanju i razvoju tehnologija i opreme za duboko lociranje i istraživanje hidrotermalnih nalazišta uranijuma, saopštili su iz kompanije CNNC. Istraživački tim je razvio sistem spektroskopskog snimanja gama zracima. Ovaj siste funkcioniše na dubini od 3000 metara i ima snažnu izdržljivost u okruženju visoke temperature i visokog pritiska.

Uranijum u morskoj vodi

Istraživači sa Instituta za modernu fiziku (IMP) Kineske akademije nauka, u saradnji sa timovima sa kineskog univerziteta Landžou i Univerziteta Hebei, razvili su metod na bazi grafenskog oksida za prethodno obogaćivanje uranijuma u ​​morskoj vodi membranskom filtracijom.

Prema IMP-u, u morskoj vodi postoji oko 4,5 milijardi tona uranijuma, što je oko 1000 puta više od kopnenih rezervi. Međutim, izuzetno niska koncentracija uranijuma i ogromne količine drugih jona čine ekstrakciju uranijuma iz morske vode veoma izazovnom. Zbog toga je važno obogatiti uranijum i smanjiti razliku u koncentraciji između uranijuma i glavnih ostalih jona.

U studiji objavljenoj u časopisu Chemical Engineering Journal, istraživači su proizveli novi tip glicinom umrežene kompozitne membrane od grafen oksida (GO-Gly) sa dobrim svojstvima jonskog prosejavanja. Ova membrane može zadovoljiti zahteve prethodnog obogaćivanja uranijuma u ​​morskoj vodi. Kažu da umrežavanje GO pomoću glicina ne samo da prevazilazi defekt bubrenja GO membrane u rastvoru, već i ispunjava zahtev za veličinom kanala za odvajanje uranijuma od glavnih koegzistirajućih jona. Struktura membrane može čak ostati stabilna kada je dugo uronjena u vodeni rastvor.

Istraživači su zatim istraživali svojstva odbacivanja jona i svojstva obogaćivanja uranijuma i glavnih koegzistirajućih jona u rastvorima pojedinačnih jona i simuliranoj morskoj vodi, respektivno. Utvrđeno je da je skoro 100% uranijuma odbačeno GO-Gly membranom. Pored toga, samo je uranijum bio očigledno obogaćen, dok su koncentracije glavnih koegzistirajućih jona bile skoro konstantne u kontinuiranom filtriranju simulirane morske vode pomoću membrane.

„Očekuje se da će ovaj novi metod u kombinaciji sa tradicionalnim metodama značajno poboljšati efikasnost izdvajanja uranijuma i promovisati stvarnu primenu na uranijum kao resurs u ​​morskoj vodi“, naveli su naučnici instituta IMP.

Izvor: WorldNuclearNews

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022