Kineski „strelac“ zaronila u Marijanski rov

Podmornica Fendoudže, što na kineskom znači „strelac“ je od 10. oktobra ove godine imala 13 uspešnih zarona u Marijanskom rovu, uključujući osam na dubinama većim od 10.000 metara. Kineski predsednik Si Đinping čestitao je danas kineskim naučnicima na uspešnom završetku misije sa ljudskom posadom u dubokom moru.

Kineski predsednik Si Đinping čestitao je danas kineskim naučnicima na uspešnom završetku misije sa ljudskom posadom u dubokom moru, koja je zaronila do 10.909 metara u Marijanskom rovu u Tihom okeanu što je nacionalni rekord kada govorimo o morskim dubinama, piše Kineski međunarodni radio (KMR).

Nova podmornica sa ljudskom posadom Fendoudže, što na kineskom znači "strelac", vratila se u subotu u luku Nanšan u gradu Sanja u južnoj kineskoj provinciji.

Projekat Fendoudže pokrenut je 2016. godine, a na njemu su radili najbolji kineski inženjeri podmornica.

Podmornica je od 10. oktobra ove godine imala 13 uspešnih zarona u Marijanskom rovu, uključujući osam na dubinama većim od 10.000 metara.

Si je u svojoj čestitki naveo da je ova operacija pokazala sveobuhvatno jačanje Kine na polju visoke tehnologije u morskim istraživanjima.

Kineski predsednik je, takođe, uputio najiskrenije čestitke i pozdrave naučnim istraživačima koji su posvećeni razvoju dubokomorske opreme i naučnim studijama. On ih je ohrabrio da daju veći doprinos razvoju Kine, kao i razumevanju, zaštiti i korišćenju okeana od strane čovečanstva.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.