Kinezi koriste energiju Sunca za smanjenje siromaštva

Do kraja 2020. godine, 100.000 sela širom Kine instaliralo je solarne elektrane, generišući ukupno 18,65 miliona kilovata električne energije i donoseći prosečan godišnji prihod svakom selu od 200.000 juana (oko 30.000 američkih dolara). Prihod ostvaren od elektrana u potpunosti se troši na ublažavanje siromaštva.

Solarni fotonaponski energetski projekti predstavljaju jedan od glavnih ciljanih programa za smanjenje siromaštva u Kini i uveliko su doprineli naporima za smanjenje siromaštva u zemlji, navodi se u beloj knjizi koju je u utorak objavila Kancelarija za informisanje Državnog saveta Kine, prenosi CRI.

U oblastima sa odgovarajućim solarnim resursima i pogodnim uslovima, vlada je finansirala izgradnju fotonaponskih elektrana, koje su u zajedničkom vlasništvu lokalnog stanovništva.

Prihod koji ostvaruju solarni paneli u potpunosti se troši na ublažavanje siromaštva. Do kraja 2020. godine, 100.000 sela širom Kine instaliralo je solarne elektrane, generišući ukupno 18,65 miliona kilovata električne energije i donoseći prosečan godišnji prihod svakom selu od 200.000 juana (oko 30.000 američkih dolara).

Zarada je korišćena za otvaranje radnih mesta u javnoj službi, finansiranje malih programa javne zaštite i davanje manjih bonusa i subvencija, navodi se u beloj knjizi.

Ublažavanje siromaštva kroz proizvodnju solarne energije bilo je ključno za izgradnju nezavisnih razvojnih sposobnosti siromašnih područja, navodi se u beloj knjizi.

Država je od 2014. godine napravila planove, uvela fiskalnu, finansijsku i cenovnu politiku, ojačala usluge izgradnje i eksploatacije elektroenergetskih mreža i promovisala razne projekte za smanjenje siromaštva zahvaljujući upotrebi solarne energije, ističe se u beloj knjizi.

Izvor: CRI

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti