Šel želi da razvije ogromni plutajući vetropark na moru u Južnoj Koreji

Kinezi prave džinovsku vetroturbinu u moru

Montiranje jedne velike vetroturbine u moru je isplativije nego više malih. Rešeni da maksimalno iskoriste snagu vetra za proizvodnju "zelene" električne energije, Kinezi se utrkuju ko će postaviti veću vetroturbinu u okeanu. Pitanje je koliki je radni vek velikih turbina u odnosu na manje modele, s obzirom da podnose ogromno opterećenje, i do kolikih gubitaka u proizvodnji će dolaziti usled kvarova.

MySE 18.X-28X će biti najveća ikada napravljena vetroturbina i imaće lopatice od čak 140 metara. Do sada je naveća bila H260-18MW, vetroturbina kompanije CSSC sa lopaticama od 128 metara, koja je delimično izgrađena u specijalnom ogromnom objektu na obali mora. Pre nje je najveća turbina pripadala kompaniji MingYang, koja se ovim projektom vraća na tron.

MingYang najavljuje da će MySE 18.X-28X zahvatati neverovatnu površinu od 66.052 kvadratnih metara. Ova vetroturbina će moći da izađe na kraj sa najekstremnijim vremenskim uslovima, uključujući tajfune nivoa 17 sa brzinom vetra preko 56,1m/s (202km/h). S obzirom na prosečnu brzinu vetra od 8,5m/s (30,6km/h), kompanija navodi da će vetroturbina proizvoditi 80GWh energije godišnje, što je dovoljno za snabdevanje 96.000 stanovnika.

Težnja ka gradnji što veće vetroturbine proizilazi iz činjenice da se tako dobija veća količina energije. U slučaju da se vetroturbina postavlja u moru ili okeanu jedan od najvećih troškova predstavljaju radovi na morskom dnu, jer je neophodno postaviti dobru osnovu, pa je isplativije montiranje jedne velike vetroturbine nego više malih.

MingYang navodi da u poređenju sa modelom od 13MW veća izlazna snaga MySE 18.X-28X štedi 18 jedinica potrebnih za vetropark od 1GW, smanjujući troškove izgradnje za 120.000 – 150.000USD/MW.

Ostaje da vidimo da li će veličina fabričkih postrojenja ili težina postavljanja ovih orgomnih vetroturbina uticati na njihov rast u budućnosti. Takođe, pitanje je koliki je njihov radni vek u odnosu na manje modele, s obzirom da podnose ogromno opterećenje, i do kolikih gubitaka u proizvodnji će dolaziti usled kvarova.

Jedno je sigurno, biće to impozantna vetrenjača visine preko 300 metara iznad vode.

Izvor: Građevinarstvo

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti