Klimatske politike mogle bi izazvati još goru energetsku krizu

Cene gasa širom Evrope i drugde porasle su zbog niza faktora, uključujući povećanu potražnju kao i niz „nenamernih posledica“, koje su prouzrokovale politike fokusirane na obnovljive izvore energije na mestima poput Evrope smatra ministar finansija Saudijske Arabije, koji kaže da cene nafte treba da budu uravnotežene, da bi bila dobra i za kupce a i za proizvođače.

Muhamed al- Džadan (Mohammed al-Jadaan), ministar finansija Saudijske Arabije rekao je da bi „još gora“ energetska kriza mogla biti pokrenuta ako svet ne bude pažljiv sa svojom klimatskom politikom.

„Ako ne budemo obazrivi o tome šta radimo, da bismo ostvarili svoje ciljeve, mogli bismo na kraju imati veoma ozbiljnu energetsku krizu, kakvu vidimo sada. A mogla bi biti još gora u budućnosti“, rekao je Mohamed al- Džadan, komentarišući da su klimatske politike, ipak, „veoma važne“.

Cene gasa širom Evrope i drugde porasle su zbog niza faktora, uključujući povećanu potražnju.

Ministar finansija al-Džadan je u svom izlaganju pozvao na ravnotežu, rekavši da bi voleo da vidi razvoj novih tehnologija za hvatanje, ponovnu upotrebu i recikliranje CO2 – zajedno sa ulaganjem u obnovljive izvore energije (OIE).

Zahvatanje CO2 se odnosi na tehnologiju koja hvata ugljen-dioksid bilo iz atmosfere ili onako kako se emituje – na primer, kada se fosilna goriva sagorevaju za energiju. Neki to vide kao obećavajući način za smanjenje emisije gasova staklene bašte. Međutim, ne slažu se svi sa tim stavom.

„Mislim da ćemo biti mnogo bezbedniji, i po pitanju klimatskih promena i energetske bezbednosti, ako se uspostavi pravi balans“, rekao je al-Džadan.

Do toga dolazi kada Saudijska Arabija pokušava diverzifikovati svoju ekonomiju – daleko od oslanjanja na ugljovodonike, iako većina njenih prihoda i dalje dolazi od nafte.

Zabrinutost zbog cene nafte

Brent i američka sirovina su ove godine poskupeli za više od 65 odsto. Cene se sada kreću oko višegodišnjih maksimuma.

Al-Džadan je rekao da Saudijska Arabija ne želi previsoke ili niske cene nafte.

„Ne želim prenisku cenu, koja će onda osakatiti investicije i izazvati ozbiljnu energetsku krizu“, rekao je ističući da su „nenamerne posledice“ politike fokusirane na obnovljive izvore energije u Evropi, na primer, doveli do velikog poskupljenja gasa.

„Uravnotežena“ cena nafte dobra je za proizvođače. Omogućava im da nastave da ulažu u ponudu, ali ne ometa oporavak sveta od veoma razorne krize Covid-19“, rekao je saudijski ministar.

I inflacija zabrinjava

Odvojeno, al-Džadan je, takođe, rekao da je zabrinut zbog inflacije, ali ne i stagflacije.

Ekonomista Stiven Rouč upozorio je da bi skokovi cena energije mogli da utiču na kineski lanac snabdevanja i da dovedu do stagflacije – gde cene rastu, ali ekonomski rast usporava – u SAD i šire.

„Malo sam zabrinut zbog inflacije, a posebno u oblastima u kojima se ona odnosi na energiju“, rekao je al-Džadan.

Po njegovom mišljenju, rast cena energije treba pažljivo pratiti.

„Ljudi bi trebalo da preispitaju šta smo uradili da izazovemo ovu nestašicu snabdevanja. I da pokušaju da je isprave“, poručuje al-Džadan komentarišući „da je malo verovatno da će problemi biti dugoročni. Da bi mogli da budu rešeni za godinu do dve“.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti