Klimatske promene uzimaju danak

Ekstremne vremenske prilike zbog klimatskih promenama prouzrokovale su nepogode koje su izazvale velike ljudske i ekonomske gubitke u 2020. godini širom sveta, navodi u svom izveštaju humanitarna organizacija Krišćan ejd.

Svet je nastavio da plaća veoma visoku cenu za ekstremne vremenske uslove 2020. godine, navodi se u izveštaju humanitarne organizacije Krišćan ejd.

U pozadini klimatskih promena, u studiji je navedeno 10 događaja u kojima je izgubljeno hiljade života i pričinjena velika materijalna šteta, preneo je BBC.

Šest dogadaja se desilo u Aziji, a poplave u Kini i Indiji prouzrokovale su štetu veću od 40 milijardi dolara.

U SAD uragani i požari su prouzrokovali gubitak od oko 60 milijardi dolara.

Neobično kišna sezona monsuna izazvala je velike gubitke u Aziji.

U obilnim poplavama u Indiji zabeleženo je više od 2.000 smrtnih slucajeva, a milioni ljudi su raseljeni iz svojih domova. Vrednost osiguranih gubitaka procenjuje se na 10 milijardi dolara.

Kina je pretrpela još veću finansijsku štetu od poplava, koja je izmedu juna i oktobra ove godine iznosila oko 32 milijarde dolara. Gubitak života usled ovih dogadaja bio je mnogo manji nego u Indiji.

Neki dogadaji su u kratkom vremenskom periodu napravili ogromnu štetu. Ciklon Amfan pogodio je Bengalski zaliv u maju i za samo nekoliko dana prouzrokovao gubitke procenjene na 13 milijardi dolara.

Afriku su pogodili rojevi skakavaca, koji su uništavali useve i vegetaciju pričinivši štetu u iznosu od 8,5 milijardi dolara. UN su ove rojeve povezale sa klimatskim promenama, a neobično jake kiše na Bliskom Istoku i Rogu Afrike poslednjih godina doprinele su njihovoj pojavi.

Evropa je, takođe, bila pogođena kada je Oluja Kjara u februaru zahvatila Irsku, Veliku Britaniju i nekoliko drugih zemalja.

Tom prilikom je izgubljeno 14 života i pričinjena šteta u iznosu od 2,7 milijardi dolara.

Krišćan ejd naglašava da su ove cifre za finansijske troškove verovatno potcenjene jer se zasnivaju samo na osiguranim gubicima.

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.