Klimatski aktivisti blokirali aerodrom u Amsterdamu

Amsterdamski aerodrom Shipol je najveći izvor emisije ugljen-dioksida u Holandiji. Navodno emituje više od 12 milijardi kilograma godišnje. Ekološke grupe Grinpis i Ekstinšn Rebelion organizovale su demonstracije u znak protesta protiv zagađenja avio industrije, sprečavajući avione koji su u vlasništvu privatnih lica da polete. „Aerodrom treba da smanji broj letova, ali umesto toga gradi potpuno novi terminal. Bogata elita koristi privatne avione više nego ikada, to najviše zagađuje“, rekao je Devi Zloh iz Holandske kancelarije Grinpisa u saopštenju.

U sklopu jednodnevnih demonstracija planiranih u subotu, 05. novembra, stotine klimatskih aktivista je okupiralo deo amsterdamskog aerodroma Shipol na na kom su se nalazili avioni koji su u vlasništvu privatnih.

Aktivisti su zaustavili poletanje nekoliko letelica tako što su seli ispred točkova aviona. Komercijalni letovi nisu kasnili. Ekološke grupe Grinpis i Ekstinšn Rebelion organizovale su demonstracije u znak protesta protiv zagađenja avio industrije i emisija gasova staklene bašte, kao i lokalnog zagađenja bukom, navele su ove organizacije.

Demonstranti su takođe protestovali u glavnoj sali aerodroma i nosili su natpise „Ograničiti avijaciju“ i „Više vozova“, navodi Rojters. Vojna policija je u saopštenju navela da je privela nekoliko osoba koje su bez dozvole bile na aerodromu.

„Godinama vodimo kampanju za zaustavljanje velikog zagađenja koje dolazi od strane aerodroma  Shipol, i to sa dobrim razlogom. Aerodrom bi trebalo da smanji broj letova, ali umesto toga gradi potpuno novi terminal. Bogata elita koristi privatne avione više nego ikada, čime najviše doprinosi zagađenju“, rekao je Devi Zloh iz Holandske kancelarije Grinpisa u saopštenju.

Aerodrom Shpol ima svoju „zelenu viziju“

Organizacija Grinpis je saopštila da je aerodrom Shipol najveći izvor emisije ugljen-dioksida u Holandiji. Navodno emituje više od 12 milijardi kilograma godišnje. Predstavnici Amsterdamskog aerodroma su odgovorili na klimatske demonstracije rekavši da su planovi aeorodroma da postepeno smanjuje emisije, a da već 2030. planiraju da aredrom postane ugljenično neutralan. Takođe su naveli da politika aerodroma Shipol podržava ciljeve da cela industrija dostigne neto nultu emisiju do 2050. godine.

Izvršni direktor aerodroma Shipol, Rud Zondag je rekao u izjavi da je već 25 godina posvećen održivoj Holandiji.

„Kao sektor vazduhoplovstva, moramo učiniti sve da budemo tiši i čistiji. Zadatak je ogroman, ali izvodljiv“, rekao je Zondag. Direktor Zondag je takođe dodao da planira da razgovara sa predstavnicima organizacije Grinpis, zaposlenima, sindikatima i drugima u narednim danima.

Holandska vlada navodno razmatra da li da uključi privatni mlazni saobraćaj u svoju klimatsku politiku. Vlada je u junu objavila planove da ograniči broj letova sa amsterdamskog aerodroma Shipol na 440.000 godišnje, počevši od novembra 2023. godine. Kao razlog je nvavela zagađenje vazduha i zabrinutost za klimu.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.