Klimatskim vanrednim stanjem protiv globalnog zagrevanja

Da bi se izbeglo katastrofalno globalno zagrevanje neophodno je proglasiti klimatsko vanredno stanje, poručio je svetskim liderima generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš na onlajn samitu o klimi, koji se održava u organizaciji UN, Velike Britanije i Francuske na petu godišnjicu Pariskog klimatskog sporazuma.

Svetski lideri trebalo bi da proglase „klimatsko vanredno stanje“ u svojim zemljama, kako bi podstakli akciju i izbegli katastrofalno globalno zagrevanje, poručio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u uvodnoj reči na klimatskom samitu.

„Može li više iko poreći da se suočavamo sa dramatičnom vanrednom situacijom? Zbog toga danas pozivam sve lidere širom sveta da proglase vanredno stanje u svojim zemljama dok se ne postigne neutralnost ugljenika“, rekao je Gutereš na onlajn samitu o klimi, koji se održava u organizaciji UN, Velike Britanije i Francuske, prenosi Tanjug pisanje Rojtersa.

Gutereš je rekao da paketi za ekonomski oporavak pokrenuti nakon pandemije korona virusa predstavljaju priliku za ubrzavanje tranzicije u budućnost sa niskim emisijama ugljenika – ali je upozorio da se to ne dešava dovoljno brzo.

„Za sada, članice G20 troše 50 odsto više u svojim paketima podsticaja i spašavanja na sektore povezane sa proizvodnjom i potrošnjom fosilnih goriva, nego na energiju sa niskim emisijama ugljenika“, rekao je Gutereš.

Više od 70 svetskih lidera, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoriće na jednodnevnom virtuelnom skupu koji se održava se na petu godišnjicu Pariskog klimatskog sporazuma, u poslednjem pokušaju da zemlje pre isteka roka predstave ambicioznije planove za smanjenje emisija štetnih gasova.

Džonson: Zajednički protiv zavisnosti od fosilnih goriva

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas na klimatskom samitu da bi zemlje mogle zajedno da rade na radikalnom smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva.

Džonson je izarazio uverenje da je moguće da zemlje sarađuju, promene poljoprivredne prakse i preokrenu proces kojim čovečanstvo vekovima „drži planetu u otrovnom grejaču gasova sa efektom staklene bašte”, prenosi Rojters.

„A istovremeno možemo stvoriti stotine hiljada radnih mesta, milione radnih mesta širom planete dok se kolektivno oporavljamo od korona virusa“, rekao je Džonson, prenosi Rojters.

Diplomate posmatraju samit očekujući neke znakove značajnijih klimatskih obećanja iz raznih zemalja, uključujući Kinu, Indiju i Japan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.