Bez uglja nema struje grejanja

Klizište u RB Kolubara neće ugroziti proizvodnju ni EPS-ov izvoz struje

Rad kapaciteta EPS-a je stabilan, sigurno je snabdevanje građana i privrede električnom energijom, saopšteno je iz EPS-a nakon aktiviranja postojećeg klizišta, pri čemu je delimično zatrpana jednu spoljnu gusenicu bagera „glodara 7“ na Polju E u RB Kolubara. Ovaj bager je, inače, pripreman za remont a na deponijama termoelektrana EPS-a je 5,4% uglja više od plana. Uz to, EPS će i narednih dana izvoziti struju – sedam do 10 GWh dnevno.

Na istočnom delu površinskog kopa Polje E, 24. januara popodne došlo je do aktivacije postojećeg klizišta i trenutno je zaustavljena proizvodnja bagera „glodar 7“ koji radi na otkopavanju uglja na BTU sistemu, saopšteno je iz Elektroprivrede Srbije.

Ekipe za sanaciju izašle su na teren u najkraćem roku, a proizvodnja uglja u Ogranku RB Kolubara nije ugrožena. Nema povređenih radnika, niti uticaja na snabdevanje električnom energijom naselja u zoni rudarskih radova.

Za bager „glodar 7“ inače planiran remont

U toku su radovi na terenu, a očekuje se da će bager, nakon sklanjanja zemlje koja je delimično zatrpala jednu spoljnu gusenicu bagera „glodara 7“, biti transportovan na lokaciju, gde će u narednih desetak dana biti urađeni već ranije planirani preventivni mašinski radovi. Biće pojačan rad bagera „glodar 8“, a u petak će se uključiti i „glodar 2” kako bi se nadoknadile količine uglja koje kopa „glodar 7“, poručuju iz EPS-a.

Izvor: TV prva

Na deponijama više uglja od plana – EPS izvozi struju

Rad svih proizvodnih kapaciteta Elektroprivrede Srbije je stabilan, a na deponijama termoelektrana EPS-a ima 1,48 miliona tona uglja, što je za 5,4 odsto više od plana. Deponije su potpuno spremne, ističu iz EPS-a.

Iz ove kompanije, takođe, tvrde da je snabdevanje građana i privrede električnom energijom sigurno. A tokom januara EPS je izvezao električne energije u vrednosti od 12,4 miliona evra. I narednih dana biće nastavljen izvoz električne energije i to od sedam do 10 miliona kilovat-sati (7 -10 GWh) dnevno.

Ministarka neobaveštena (?)

Mesto havarije sinoć je obišla ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, koja je izjavila da nije bilo povređenih, niti većeg oštećenja na opremi.

Zanimljivo je da je ministarka, prema izjavi dostavljenoj Tanjugu, a koje je preneo RTS, rekla da je, ipak, brine to što je prozvodnja uglja u Kolubari 30 odsto niža u poslednje dve nedelje i da će zbog ove havarije biti još niža. Takođe je zanimljivo da PR sektor Ministarstva nije svim medijima dostavio ovo saopštenje.

„Moramo da radimo na većim količinama deponija ugalja, to jest, zalihama uglja da ne bi naš energetski sistem i snabdevanje građana električnom energijom došli u pitanje. Iz papira i izveštaja se neke stvari ne mogu videti i zato sam tu večeras da se uverim da su stvari pod kontrolom – došlo je do havarije, ali nije ugroženo ni snabdevanje strujom okolnih mesta, a ni grejanje“, zaključila je Đedovićeva.

Iz ove izjave može se zaključiti da u Ministarstvu rudarstva i energetike ne prate izveštaje EPS-a o stanju na deponijama i proizvodnji struje.

Izvor: TV Prva

Snabdevanje Lazarevca strujom nije ugroženo

Ministarka je, takođe, istakla da neće biti ugroženo snabdevanje strujom Lazarevca i okolnih mesta.

„Došlo je do havarije u RB Kolubara, klizišta koje je zaustavilo rad jednog bagera, koji je značajan za ovo istočno polje (E), i htela sam da se uverim da nema većeg oštećenja na opremi. Niko nije povređen i najvažnije je da su tu već ljudi koji saniraju situaciju“, rekla je Đedovićeva.

Istakla je da neće biti ugroženo snabdevanje strujom, kao ni toplotnom energijom za stanovnike Lazarevca i okolnih mesta.

„Trafo stanica nije ugrožena, ali treba nastaviti da se nagleda da i ona ne bude ugrožena. Ali, ona samo napaja kopove, to jest ne napaja okolna mesta, ni manja, niti veća. Ima dovoljno uglja na deponijama za snabdevanje toplane koja greje Lazarevac“, rekla je Đedovićeva.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti