Ključni odbori EU parlamenta odbacuju da se gas označi kao zelena Energija

U utorak, 14.06.2022, dva ključna odbora evropskih zakonodavaca su odbacila planove za označavanje prirodnog gasa i nuklearne energije kao zelenih izvora. Takođe, zemlje Evropske unije razmatraju jednogodišnje odlaganje pokretanja novog evropskog tržišta ugljenika za transport i zgrade. Predlogom, koji je izradila Francuska, koja trenutno predsedava sastancima zemalja EU, takođe bi se postupno dodavalo brodarstvo postojećem EU tržištu ugljenika do 2027.

Dva ključna odbora evropskih zakonodavaca odbacila su u utorak planove za označavanje prirodnog gasa i nuklearne energije kao zelenih izvora, prenosi magazin Time.

Članovi odbora za životnu sredinu i za ekonomiju podržali su sa tesnom većinom međustranački prigovor na predlog Evropske komisije da dve tehnologije budu uključene u njenu takozvanu EU taksonomiju održivih finansija.

Proces se sada usmerava na glasanje u parlamentu sledećeg meseca, koji bi, ako bude odobren, torpedovao dodavanje gasa i nuklearne energije na listu ekonomskih aktivnosti koje su korisne za klimu.

Prema predlogu Komisije, gasni projekti koji zamenjuju ugalj i ne emituju više od 270 grama CO2 ekvivalenta (CO2e) po kilovat-satu mogu dobiti privremenu zelenu oznaku, ili ako godišnje emisije ne prelaze prosek od 550 kilograma CO2e po kilovatsatu tokom 20 godina.

Takva postrojenja bi morala da dobiju građevinske dozvole do 2030. godine, ako planiraju da pređu na obnovljive ili niskougljenične gasove do kraja 2035. godine. Nuklearna je prihvatljiva ako nova postrojenja koja dobiju građevinske dozvole do 2045. izbegnu značajnu štetu po životnu sredinu i vodne resurse.

I Savet EU i Parlament imaju pravo da stave veto na predlog Komisije. Ali dok je barijera za veto Saveta gotovo nepremostiva i zahteva da oko 20 od 27 država članica podrži odbijanje, Parlamentu je potrebna samo većina poslanika.

Moguće jednogodišnje odlaganje novog tržišta ugljenika EU

Zemlje Evropske unije razmatraju jednogodišnje odlaganje pokretanja novog evropskog tržišta ugljenika za transport i zgrade, odlažući početak do 2027. godine, dok traže kompromis o ambicioznijim klimatskim politikama, pokazuju nacrti dokumenata dostupnih agenciji Reuters. Evropska komisija, koja priprema nacrte zakona EU, predložila je 2026.

Predlogom, koji je izradila Francuska, koja trenutno predsedava sastancima zemalja EU, takođe bi se postupno dodavalo brodarstvo postojećem EU tržištu ugljenika do 2027. godine, godinu dana kasnije nego što je prvobitno planirano.

Zadržale bi se druge promene na trenutnom tržištu ugljenika koje je predložila Komisija, uključujući stopu kojom svake godine pada gornja granica za CO2 dozvola u EU ETS sistemu i postepeno ukidanje besplatnih dozvola za CO2 koje industrije dobijaju 2035. godine. Gasprom smanjio isporuke Italiji za 15% RIM – Italijanska kompanija Eni dobila je obaveštenje od Gasproma o ograničenom smanjenju isporuke gasa, izjavio je portparol Enija agenciji Tass.

„Eni potvrđuje da ga je Gasprom obavestio o ograničenom smanjenju isporuka gasa za danas za oko 15 procenata. Razlozi smanjenja za sada nisu navedeni. Eni kontinuirano prati situaciju“, rekao je portparol kompanije.

Izvor: Magazin NNKS NEDELJA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.