Ko je saboter Severnog toka? Brojne su teorije, a nekima je u interesu da gasovod više nikad ne proradi

Teza o "sabotaži" kao uzročniku spektakularnog isticanja goriva na gasovodima Severni tok sve se više nameće, kao i hipoteza da je tako složenu, ali ne i neizvodjivu operaciju mogla izvršiti sposobna vojska, a toga u regiji ne nedostaje.

Hipoteza o slučajnim kvarovima koji su se dogodili u sredu je, kako se čini, odbačena. Međutim, nepoznanica kojom se metodom navodni počinitelj poslužio, odnosno ko je počinitelj, podstiče raznolike špekulacije.

Nadzirana zona

Isticanja gasa su identifikovana na tri mesta od ponedeljka u Baltičkom moru, u vodama danskog ostrva Bornholm između juga Švedske i Poljske. Ta je zona decenijama strogo nadzirana.

Nekadašnji Sovjetski Savez je imao običaj da razmešta svoje podmornice koje su bile posebno modifikovane za izvođenje diverzija na morskom dnu, objavio je nezavisni pomorski analitičar H.I. Suton na Twitteru. Te podmornice nisu u aktivnoj službi. Baltičke zemlje su u NATO-u od 2004. godine, međutim curenja su se dogodila u međunarodnim teritorijalnim vodama u kojima svako može ploviti.

„Danas, ruska mornarica poseduje najveću flotu špijunskih podmornica u svetu. Baza im je na Arktiku. One bi bile sposobne oštetiti gasovod u Baltiku“, tvrdi H.I. Suton. Međutim, i on sam je takvu hipotezu u utorak ocenio „malo verovatnom“.

Složena sabotaža

Za takvu operaciju je potrebno intervenisati na dubini od 70 metara. „To je teško. Oštetiti dva gasovoda ispod površine mora je obiman posao, dakle moguće je da iza toga stoji država“, kaže Lion Hirt, profesor na Herti Skul u Berl. Prećutno odbacuje hipotezu da je reč o terorističkom činu.

No kompetentna vojska zna kako da to učini. Zona je „savršeno zgodna za džepne podmornice“, tumači visoki francuski vojni stručnjak. Objašnjava da su to mogli izvesti borbeni ronioci uvežbani za polaganje eksploziva, ili su koristili podmorski dron.

„Dron kreće sa podmornice koja se može nalaziti više nautičkih milja udaljena od mete. Odlaže svoju dron-minu koja se brzinom od desetak čvorova kreće do dna. Meta je nepokretna i zato to nije komplikovano“.

Sa druge strane, hipoteza o torpedu koji se koristi za mete u kretanju, nije verovatna, smatra stručnjak.

Eksplozija je bila „snage nekoliko stotina kilograma TNT“. Norveški seizmografski institut NORSAR, specijalizovan za potrese i nuklearne eksplozije, procenio je da je snaga druge detonacije iznosila 700 kg.

Niko nije preuzeo odgovornost

Vlade sumnjaju na Moskvu, a Moskva poručuje da su „sve hipoteze moguće“ te podseća da je gas koji curi iz gasovoda u vlasništvu Rusije.

Baltičko more je zatvoreno i dosta plitko i svi pokreti ili gotov svaki pokret primećuju i prate države koje na njega izlaze, kao i njihovi brodovi“, kaže Julian Pavlak sa Univerziteta Helmut Šmidt iz Hamburga.

„Podmornice su sposobne da krišom tamo rasporede borbene ronioce“ i druga daljinski navođena podmorska vozila.

Ništa nije nemoguće za vojsku dobro obučenu za tajne operacije.

„To se naziva specijalna pomorska operacija. Nije jednostavno, ali se izvodi“, kaže francuski vojni stručnjak i ističe da to treba „da bude dobro koordinirano i dobro pripremljeno“.

Trebaće vremena da se otkrije istina i neki stručnjaci napominju da isticanje gasa ide na ruku mnogim akterima.

Pa ko je onda saboter?

„Treba tek da se otkrije ko stoji iza operacije“, navodi drugi vojni izvor. Napominje da „ima zemalja kojima je u interesu da taj „gasovod“ više nikada ne profunkcioniše.

Osim toga, protivnici gasovoda Severni tok 2 su se povećali poslednjih godina, a predvodile su Sjedinjene Države. Tako je 7. februara, ni tri nedelje pre ruske invazije na Ukrajinu, američki predsednik Džo Bajden spominjao mogućnosti da se „okonča“ taj gasovod.

A na pitanje kojom se metodom SAD može poslužiti da okonča infrastrukturu koja je pod nadzorom nemačkog saveznika, Bajden je odgovorio: „Obećavam vam, mi ćemo biti sposobni da to učinimo“. Taj videosnimak je počeo da se deli na društvenim mrežama pre 24 sata.

U utorak su Poljska, Norveška i Danska svečano pustile u rad strateški važan gasovod koji omogućava Poljacima i Evropljanima da budu nezavisniji od isporuka ruskog gasa.

„Završava se razdoblje ruske gasne dominacije“, izjavio je na inauguraciji poljski premijer Mateus Moraviecki.

Za sada su dve stvari izvesne: prva je da je curenje povezano sa ratom u Ukrajini.

„Osim glavnog zadatka kolektivne obrane, mornaričko zapovedništvo NATO-a i saveznički brodovi razmatraju i pripremaju se za hibridne aktivnosti, uključujući sabotažu kritičnih infrastruktura“, kaže Julian Pavlak.

Osim toga, taj incident je stvorio dodatnu nestabilnost za evropsku privredu. „To je veliki podsetnik koliko je ranjiva naša energetska infrastruktura“; kaže Lion Hirt, koji više veruje da iza sabotaže stoje Rusi.

„Ako je to istina, onda je dosta zabrinjavajuće. U najmanju ruku time Rusija (…) šalje najjasniji mogući signal da u skoroj budućnosti neće isporučivati gas“.

Bez obzira ko je počinitelj, oni koji su napali Severni tok daju na znanje da bi mogli napasti i druge energetske infrastrukture koje snabdevaju Evropu gladnu gasa i nafte.

Izvor: tportal

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti