Energenata će biti

Ko su lideri na makedonskom tržištu struje u 2021?

Deset najvećih kompanija za trgovinu električnom energijom u Severnoj Makedoniji prošle godine je zaradilo 770 miliona evra. Njih sedam završilo je godinu sa dobitkom, a najuspešniji od njih ima dobit manju od milion evra. Najveći gubitak za prošlu godinu iznosio je 16,5 miliona evra.

Trgovina električnom energijom u Makedoniji je jedan od najvećih biznisa. Obrnu se desetine miliona evra, a uz dobar posao solidan profit može da se ostvari i za sat vremena. Potrebno je dobro poznavanje „puteva struje”, trgovine putem prekograničnih kapaciteta za prenos električne energije i informacije odakle i po kojoj ceni, kao i u kom periodu da se kupi i dostavi ova vredna roba na makedonsko tržište.

Takođe, ova trgovina ima još jedan važniji segment. To su tranziti struje u kojima najbolje prolaze planeri, dobri poznavaoci prilika. njima su na meti im veliki potrošači struje, kao što je, na primer, južni sused, Grčka, u letnjem periodu.

Enormno poskupljenje struje

Prošla godina je bila jedinstvena po krizi na tržištima električne energije, izazvane zelenim restrikcijama EU, što sada izgleda kao predrazdoblje rusko-ukrajinskog rata, koji je počeo ruskom agresijom krajem februara ove godine i još uvek traje. Cene električne energije su enormno rasle.

Razlike u ceni za kupovinu struje su izuzetno velike. To se može ilustrovati cenama struje po megavat satu, koje na referentnoj berzi HUPEKS u Mađarskoj često prelaze i 400 evra.

Kako su se snašli domaći trgovci električnom energijom, ali i oni koji godinama snabdevaju makedonsko uvozno zavisno tržište? Generalno, godinu su preživeli na pozitivnoj nuli, iako su svi u poslednja tri meseca beležili gubitke zbog previsokih cena, bilo da se radi o fjučersima, bilateralnim ugovorima ili o kupovini na spot tržištu, po principu nabavke struje dan unapred.

Prema zvaničnim podacima najautoritativnije domaće institucija u ovoj oblasti – Regulatorne komisije za energetiku (RKE), prošle godine je na makedonskom tržištu električne energije, od 35 registrovanih, trgovalo 27 trgovačkih društava.

Na osnovu bilateralnih ugovora, na makedonskom tržištu je 2021. godine ukupno prometovano 4,34 miliona megavat-časova električne energije (s obzirom da je berza u povoju i još nije operativna). Prema podacima RKE, ovo je više od 50 odsto ukupne potrošnje električne energije u zemlji.

Lider na makedonskom tržištu

Makedonski ogranak slovenačkog giganta GEN-I Energy ostaje ubedljivo najveća trgovačka kompanija na makedonskom tržištu. Ova kompanija na tom tržištu posluje već́ deset godina i pionir je u regionalnoj trgovini električnom energijom.

Zanimljivo je da je reč o holding kompaniji u čijem je portfoliju i proizvodnja električne energije, a potiče od prvog jugoslovenskog trgovačkog preduzeća specijalizovanog za struju – Istra benz.

Interesantno je da je sadašnji slovenački premijer Robert Golob nekoliko godina bio izvršni direktor kompanije GEN-I Slovenija, koja se, između ostalog, u SAD specijalizovala za berze energetskih fjučersa. GEN-I Makedonija je prošle godine preko domaćeg tržišta prodala 195 miliona evra, a makedonska filijala godinu je završila sa dobiti od 363.000 evra.

Prema zvaničnim podacima RKE-a, GEN-I Makedonija je na makedonskom tržištu prodala više od 671.000 megavat-časova električne energije, što je više od 15% ukupne energije prodate na tržištu električne energije u zemlji. Važno je istaći da je ovo samo deo prihoda GEN-I Makedonija, koja je poznata po tranzitnim poslovima preko makedonske elektromreže. Njihov značajan posao je isporuka u susedna Grčka, u jeku turističke sezone.

Najveći prodavac

Trgovačka kompanija koja je prošle godine prodala najviše na makedonskom tržištu električne energije je EVN Trejding (ćerka kompanija austrijskog EVN-a, ali sa sedištem u Sofiji, Bugarska). Ova kompanija je na četvrtom mestu na listi najvećih trgovaca u zemlji po prihodima. Međutim, po količini prodate energije po tržišnoj ceni, ona je najveći trgovac sa realizovanih 934.000 megavat sati, što predstavlja 21,5 odsto ukupne količine energije prodate prošle godine po tržišnim cenama.

U velikoj trojci, po prihodima, nalazi se i makedonski ogranak najvećeg švajcarskog proizvođača struje Alpik enerdži. Prodata energija na teritoriji Makedonije vredna je 104,4 miliona evra, a na tom tržištu ova kompanija je prodala skoro 400.000 megavat sati električne energije, što predstavlja 9 % ukupnog tržišta.

Energetska politika Vlade

Konačno, prošle godine na listi deset najvećih trgovinskih kompanija našla se i kompanija ESM Prodažba, ćerka domaćeg državnog proizvođača električne energije. Ovo preduzeće i dalje stidljivo prodaje „viškove” struje koju može da plasira državni proizvođač. Njihov prevashodni zadatak je sprovođenje energetske politike Vlade, koja je i posle 15 godina od početka reformi i dalje pretežno socijalna i minimalno tržišna. Uostalom, zato je ESM u situaciji kakvoj, kakva je…

Ali, ESM Prodažba je prošle godine imao prihod od 35 miliona evra i uspeo da završi sa profitom od 167.000 evra. ESM Prodažba je prošle godine plasirao na tržište 161.000 megavat sati, što je 3,5 odsto ukupne domaće prodaje.

U tabeli ispod su pikazani trgovci električnom energijom sa najvećim prihodima u 2021. godini.

 kompanijaprihoddobit
1.GEN-I (trgovina strujom)195 mil. evra363.000 evra
2.Alpik Energija (trgovina strujom)104,4 mil. evra5.600 evra
3.EVN (trgovina strujom)81. mil. evra-1,6 mil. evra
4.EVN trejding (trgovina strujom)77,5 mil. evra2.930 evra
5.EDS (trgovina strujom)69,5 mil. evra-16,56 mil. evra gubitak
6.EFT (trgovina strujom)65,2 mil. evra584.000
7.Terna enerdži trejding (trgovina strujom)55 mil. evra-500.000 evra gubitak
8.Interenergo (trgovina strujom)40,9 mil. evra110.000 evra
9.HSE Mak Enerdži (trgovina strujom)35,8 mil. evra244.000 evra
10.ESM Prodažba (trgovina strujom)35,2 mil. evra167.000 evra

*Objašnjenje: EVN Home nije deo ove liste uprkos tome što ima najveće prihode, jer nije klasičan učesnik na tržištu. Ovo preduzeće najveći deo električne energije kupuje od ESM-a, po ceni utvrđenoj odlukom Vlade.

Izvor: Faktor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti