Koje su prednosti fuzione energije?

U procesu fuzije, dva lakša atomska jezgra spajaju se da bi stvorila jedno teže jezgro, oslobađajući veliku količinu energije. Dobijena energija bi trebalo da se koristi za dobijanje toplote, kojom se može pokretati parna turbina, koja zatim pokreće generator i stvara električnu energiju.

Kako se svet kreće ka neto nultim emisijama, čovečanstvu su hitno potrebni održivi i pristupačni izvori energije. Jedna od najperspektivnijih tehnologija, fuzija, privukla je pažnju vlada i privatnih kompanija kao što su Chevron i Google. U stvari, Bloomberg Intelligence je procenio da bi tržište fuzije na kraju moglo da vredi 40 biliona dolara.

Prednosti fuzione energije / Foto: Visual Capitalist

Ultimativni izvor energije

Fuzija pokreće Sunce i zvezde, gde ogromna sila gravitacije sabija i zagreva vodoničnu plazmu, stapajući je u helijum i oslobađajući ogromne količine energije. Ovde na Zemlji, naučnici koriste izotope vodonika, deuterijum i tricijum za napajanje fuzionih postrojenja.

Fuziona energija nudi širok spektar prednosti, kao što su:

1.Obimni resursi

Oba atoma neophodna za nuklearnu fuziju su u izobilju na Zemlji: deuterijum se nalazi u morskoj vodi, dok se tricijum može proizvesti iz litijuma.

2. Održivost

Energetska proizvodnja poput fuzije minimizira potrebe za korišćenjem zemljišta i može da zameni zastarelu infrastrukturu poput starih elektrana.

3. Čistoća

Nema CO₂ ili drugih štetnih atmosferskih emisija iz procesa fuzije.

4. Perspektivnost

Fuzija zahteva malu površinu i može locirati u blizini gradova.

5. Bezbednost

Za razliku od atomske fisije, fuzija ne stvara dugovečni radioaktivni nuklearni otpad. Njegov profil zračenja je sličan široko korišćenim medicinskim i industrijskim aplikacijama kao što su ciklotroni za lečenje raka.

6. Pouzdanost

Energija fuzije je na zahtev i nezavisna od vremenskih prilika, što je čini pouzdanom za proizvodnju energije.

Komercijalizacija fuzione energije

Više od 130 zemalja je sada postavilo ili razmatra cilj smanjenja emisija na neto nulu do 2050. godine. U međuvremenu, očekuje se da će globalna potražnja za energijom porasti za 47% u narednih 30 godina zbog povećanja stanovništva i industrijalizacije.

Dok su obnovljivi izvori energije poput vetra i sunca povremeni i potreban im je izvor čiste energije da bi ih dopunio, fuzija, kada se komercijalno implementira, mogla bi da isporuči čistu, bogatu, pouzdanu i konkurentnu energiju.

Izvor: Visual Capitalist

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti