Koje zemlje najviše zavise od uglja?

Ugalj kao fosilno gorivo i dalje predstavlja glavni izvor za proizvodnju energije uprkos tome sto spada u najveće zagađivače. Najviše ga koriste zemlje čija je ekonomija u razvoju ali i one zemlje koje nemaju alternativu. Predviđa se da će u godinama koje dolaze doći do smanjenja upotrebe uglja.

Globalne energetske politike i rasprave poslednjih godina bile su fokusirane na važnost dekarbonizacije energetskog sistema u tranziciji na neto nulu.

Međutim, uprkos naporima da se smanje emisije ugljenika, fosilna goriva i dalje čine više od 80% globalne upotrebe primarne energije. Ugalj, najpristupačnije energetsko gorivo na svetu, najveći je izvor emisija CO2 povezanih sa energijom.

Važnost uglja u ekonomijama u razvoju je velika

Ugalj je najveći resurs u proizvodnji električne energije i primarno gorivo za proizvodnju gvožđa, čelika i cementa, što ga čini centralnim za diskusije o klimi i energiji.

Fosilno gorivo je i dalje pristupačan i bogat izvor energije, posebno u ekonomijama u razvoju u kojima se potražnja brzo širi.

U statističkom izveštaju, Južna Afrika je država koja najviše zavisi od uglja. Ova država je koristila ugalj kao primarni energent u 69% slučajeva tokom 2022. godine.

U tabeli ispod su dati podaci za pojedine države i njihova zavisnost od fosilnih goriva tokom 2022. godine (ugalj, nafta, gas i drugo).

Tabela: Podaci za pojedine države i njihova zavisnost od fosilnih goriva tokom 2022. godine (ugalj, nafta, gas i drugo).

U 2022. godini globalna potrošnja uglja je po prvi put premašila osam milijardi tona u jednoj godini, a Kina i Indija su dva najveća potrošača u apsolutnom iznosu. Kina je ukupno konzumirala preko četiri milijarde tona uglja tokom 2022. godine, što predstavlja veću potrošnju uglja nego u ostatku sveta zajedno

Pročitajte tekst i: Azija najveći potrošač uglja na svetu

Samo kineski energetski sektor čini jednu trećinu globalne potrošnje uglja. U međuvremenu, sa stopom rasta od 6% godišnje, Indija je udvostručila svoju potrošnju uglja od 2007. godine i očekuje se da će predvoditi rast potrošnje uglja u godinama koje dolaze.

Potražnja za ugljem u razvijenim zemljama opada

Potrošnja uglja u SAD opala je za skoro 50% u poređenju sa početka 2010. godine.

Uz inicijative poput Zakona o smanjenju inflacije (IRA), koji uključuje skoro 370 milijardi dolara za ubrzanje energetske tranzicije SAD, očekuje se da će potrošnja uglja ostati na silaznoj putanji u Sjedinjenim Američkim Državama.

Isti trend se vidi i u Evropskoj uniji.

Francuska, na primer, ima samo 2,5% svoje primarne potrošnje energije iz uglja, što je udeo koji je samo polovina onoga što je bio u ranim 2000-im.

U Nemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, ugalj i dalje čini 18,9% ukupne potrošnje energije (malo povećanje u odnosu na 2021. godinu, zbog energetske krize). Međutim, pre jedne decenije, 2012. godine, taj broj je bio još veći i iznosio je 24,9% upotrebe uglja kao primarne energije.

S obzirom da potrošnja uglja opada u razvijenim zemljama, ali ostaje stabilna u ekonomijama u razvoju, Međunarodna agencija za energetiku predviđa da će potražnja za ugljem ostati na nivou od 2022. godine sve do 2025. godine kada će početi da opada.

Izvor: Visual Capitalist

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti