Koji energetski mix će pomoći Evropi da zimus ne cvokoće?

Odgovor na pitanja o tome da li će biti restrikcija, koje iznose će dostići cene električne energije i gasa, ali i kakva će biti uloga nuklearki i uglja u budućem energetskom miksu, da li će Evropa preispitati svoju orijentaciju na obnovljive izvore energije (OIE)… danas sigurno niko ne može da da. O tome kako će Evropa prevazići energetsku krizu, koliko na to utiču svetski politički i ekonomski moćnici i kako će sve to uticati na nas u današnjoj emisiji “Energija Sputnjika” Jelica Putniković razgovara dr Goranom Radosavljevićem, profesorom na FEFA fakultetu.

Gas je danas u Evropi u odnosu na petak poskupeo sa 1.560 na više od 1.700 dolara za hiljadu kubnih metara. Saga o sertifikaciji gasovoda „Severni tok 2“ se nastavlja, poprimajući sve više geopolitičke boje – pre svega zbog nastavka kampanje protiv ruskog gasa u Evropi iz Vašingtona i orijentacije novih nemačkih vlasti da pokažu kako ne nastavljaju sa energetskom politikom Angele Merkel.

Kada se tome doda i dalje kritična situacija sa proizvodnjom električne energije, koju usložnjava odlukula francuskog EDF-a da zbog problema na rashladnom sistemu nuklearne elektrane zatvara reaktore u Civaux-u i još jednu atomsku centralu jasno je da Evropa u zimu 2021/22. ulazi sa velikom neizvesnošću.

Odgovor na pitanja o tome da li će biti restrikcija, koje iznose će dostići cene električne energije i gasa, ali i kakva će biti uloga nuklearki i uglja u budućem energetskom miksu, da li će Evropa preispitati svoju orijentaciju na obnovljive izvore energije (OIE)… danas sigurno niko ne može da da. Pored cene sirove nafte, koja se određuje na globalnom tržištu i cene ovih energenata sve više gube lokalni karakter.

O tome kako će Evropa prevazići energetsku krizu, koliko na to utiču svetski politički i ekonomski moćnici i kako će sve to uticati na nas u današnjoj emisiji “Energija Sputnjika” Jelica Putniković razgovara dr Goranom Radosavljevićem, profesorom na FEFA fakultetu.

Dr Goran Radosavljević, professor FEFA fakulteta
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti