Koliko električne energije može da proizvede najveći solarni park na svetu?

Pored ogromnih rezervi nafte i gasa, Ujedinjeni Arapski Emirati mogu da se pohvale i najvećim solarnim parkom na svetu. Postrojenje za proizvodnju energije pokriva 44 kvadratna kilometra u južnoj pustinji Dubaija i opremljeno je milionima fotonaponskih panela. Energija koju park može da proizvode je, primera radi, dovoljna za napajanje 320.000 domova.

Prijavite se za nedeljni pregled vesti portala Energija Balkana.

Pored ogromnih rezervi nafte i gasa, Ujedinjeni Arapski Emirati mogu da se pohvale i najvećim solarnim parkom na svetu.

Ujedinjeni Arapski Emirati su poznati po velikim rezervama nafte i gasa, ali takođe imaju jednu od najviših stopa izloženosti suncu na svetu. Sada su dom i za solarni park „Mohamed bin Rashid Al Maktoum“ (MBR solarni park) koji prema podacima Uprave za električnu energiju i vodu u Dubaiju (Dubai Electricity and Water Authority-DEWA), najveći solarni park na svetu, u okviru jednog mesta.

Postrojenje za proizvodnju energije pokriva 44 kvadratna kilometra u južnoj pustinji Dubaija i opremljeno je milionima fotonaponskih panela koji sunčeve zrake pretvaraju u energiju. Energija koju park može da proizvede meri se približno na  1000 MW na sat, što je, primera radi, dovoljno za napajanje 320.000 domova.

Park je u većinskom vlasništvu DEWA sa 51 posto, a udeo ACWA Power iz Rijada  je 25 posto,  i kineskog državnog Fonda sa 24 posto.

Osnovan 2013. godine, MBR solarni park treba da dostigne svoju petu i poslednju fazu u narednih nekoliko godina i predviđa se da će omogućiti smanjenje 6,5 miliona tona emisije ugljenika godišnje. Prema računici američke Agencije za zaštitu životne sredine, ovo je ekvivalentno potrošnji oko pet miliona putničkih vozila godišnje.

Postizanje takvih podviga uključuje strategiju ranog investiranja, posebno u ljudski kapital, što je i svrha nedavno otvorenog centra za solarne inovacije.

„Kada školujete mlade od malih nogu, oni su u osnovi svesni izazova sa kojima se sada suočava solarna energija i kako u osnovi mogu gledati na rešavanje ovih izazova“, rekla je direktorka centra dr Aeša Abdula Alnuaimi (Aaesha Abdulla Alnuaimi) za Euronews.

Ona surove klimatske uslove u regionu navodi kao prepreke ka tehnološkom rastu. Visoke temperature i jak vetar samo su neki od faktora koji utiču na performanse i dugoročnu pouzdanost sistema obnovljivih tehnologija koje se koriste.

Primera radi, gledajući sa aspekta prašine, postoji robotsko čišćenje prašine, ali postoji i velika cena uvođenja robotskog čišćenj, kaže Alnuaimi. Isto se odnosi i na upotrebu nanotehnologije protiv prljanja kako bi se uklonili efekti oluja sa peskom i prašinom koje se često javljaju. Zbog toga nam je potrebno više istraživanja i više inovacija, kako bi pronašli adekvatna rešenja.

Sektor za istraživanje i razvoj MBR solarnog parka već istražuje primenjive solarne inovacije kako bi se solarna energija integrisala u gradsko okruženje Dubaija i smanjila troškove proizvodnje energije.

Jedno od rešenja je stablo od  metala sa fotonaponskim lišćem, koje bi se postavljalo kao dopuna uličnih lampi i trotoara na solarni pogon.

Solarni park „Mohamed bin Rashid Al Maktoum“ svojim projektima obara mnoge svetske rekorde, uključujući izgradnju najvišeg kule na svetu na kojoj se nalaze solarni paneli koji proizvode koncentrisanu solarnu energiju (CSP).

Na fotografiji je grafički prikaz solarnog toranja pored Ajfelovog tornja. Foto: EuroNews

Solarni toranj visok je oko 260 metara, što je približno 60 metara kraće od pariskog Ajfelovog tornja. Ovaj toranj će koristiti oko 70.000 heliostata koji su poput ogledala, kako bi uvećao uticaj sunčevih zraka i pretvori ih u energiju koju može da skladišti oko 15 sati –  sto je faktički dovoljno da se obezbedi struja danonoćno.

Instalacija je deo četvrte faze projekta, koja planira da udvostruči proizvodnju energije po završetku.

U 2019. godini, MBR solarni park obezbedio je tri posto ukupne potrebe Dubaija za energijom.

Pre toga, Emirati su se skoro 100 posto oslanjali na prirodni gas, dok su celi UAE (Ujedinjeni Arapski Emirati ) i dalje zavisni od fosilnih goriva za svoje celokupne energetske potrebe.

UAE  žele da napravi zelenije promene svojom jedinstvenom Energetskom strategijom 2050, koja ima za cilj smanjenje emisije ugljenika tokom proizvodnje električne energije za 70 posto.

Ovo je cilj za koji neki stručnjaci kažu da su potrebne veće, a verovatno i strane investicije, kako bi unapredili svoj sektor obnovljivih izvora energije.

„Deregulacija energetskog tržišta donosi da puno igrača može da učestvuje u energetskom sistemu. Dakle, kada dozvolimo igračima da učestvuju, oni će očigledno uložiti novac“, kaže Dr Jaganatzhan Ramasvami (Jagannathan Ramaswamy), nezavisni specijalista za energiju i održivost sa sedištem u Dubaiju.

DEWA u Dubaiju kaže da je privukla oko 9 milijardi evra investicija u javno-privatna partnerstva.

U skladu sa ciljevima Pariskog klimatskog sporazuma za 2015. godinu, UAE koriste investicije za izgradnju kombinovanih solarnih, nuklearnih i ostalioh obnovljivih izvora energije, što će stvoriti potrebu za pametnijim sistemima za upravljanje energetskom mrežom.

„Fokus je dekarbonizacija, decentralizacija i digitalizacija“, kaže Ramasvami, koji predviđa da će završna faza projekta objediniti veliku bazu podatka i veštačku inteligenciju kako bi se koordiniralo napajanje gradova električnom energijom.

Izvor: Euronews

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.