Koliko je Slovenija daleko od potpune energetske nezavisnosti?

Jačanje energetske nezavisnosti Slovenija u kratkoročnom smislu vidi u preusmeravanju investicionih ulaganja na korišćenje obnovljivih izvora energije, posebno solarnog potencijala. S obzirom da ova zemlja, dugoročno gledano, svoju energetsku budućnost u najvećoj meri zasniva na korišćenje nuklearne energije, u toku su pripremne aktivnosti za investiciju u drugi blok nuklearke Krško - JEK2, kako bi se postigla dekarbonizacija elektroenergetskog sektora.

Pored hrane i vode, energija je ključno strateško dobro na kome se zasniva nezavisnost i suverenitet zemlje. Prvo, pandemija covid-19 i današnja, još uvek akutna energetska kriza, jasno su pokazali važnost uvozne nezavisnosti energije. To bi trebalo da postane jedan od strateških ciljeva svake zemlje. Istovremeno, još jedan veoma važan faktor je presudan: pronaći niskougljenične izvore energije.

Kako onda može izgledati energična i ekološki prihvatljiva budućnost Slovenije?

Slovenija doprinosi smanjenju ugljičnog otiska

Grupacija GEN, veliki snabdevač električnom energijom u Sloveniji, obezbeđuje oko trećine električne energije proizvedene u elektranama ove države. Zanimljivo je da čak 99 odsto električne energije GEN grupe dolazi iz niskougljeničnih izvora električne energije.

Glavni izvori energije

Proizvodni portfelj ove energetske grupe se, prvenstveno, zasniva na nuklearnoj i hidroenergetskoj energiji: najveći deo godišnje proizvodnje, koja iznosi između 5.600 i 6.300 gigavat sati (GWh), obezbeđuje Nuklearna elektrana Krško, koja je, ujedno, i najveći pojedinačni izvor niskougljenične energije u Sloveniji. Drugi važan izvor jeste energija čiste vode koju proizvode hidroelektrane u lancu SEL i HESS. Na trećem mestu je solarna energija, koja omogućava domaćinstvima da se aktivno uključe u proizvodnju.

U cilju pružanja sistemskih usluga za elektroenergetski sistem Slovenije, gasna elektrana TEB je takođe uključena u GEN grupu.

Budućnost u OIE i nuklearnoj energiji

Slovenija vidi dugoročnu energetsku nezavisnost od stranih političkih, ekonomskih, prirodnih i drugih uticaja u domaćim resursima koji su već u upotrebi i biće nadograđeni novim znanjem i iskustvom. Budućnost iz ugla GEN grupe predstavlja 3+1 energetski miks nuklearne, hidro i solarne energije, uz podršku rezervi gasa.

U kratkoročnom smislu, Slovenija svoje investicione napore usmerava na korišćenje obnovljivih izvora energije, posebno solarnog potencijala. Istovremeno, Slovenija ima važnu prednost u dugoročnom korišćenju nuklearne energije, zbog čega su u toku pripremne aktivnosti za investiciju u drugi blok nuklearke Krško – JEK2.

Cilj JEK2, zajedno sa obnovljivim izvorima energije, je da obezbedi relativno brzu, a pre svega realnu dekarbonizaciju elektroenergetskog sektora na dugoročno pouzdan, siguran, ekološki odgovoran i ekonomski efikasan način.

Izvor: Delo

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti