kazne za nelegalnu eksploataciju mineralnih resursa

Koliko je Srbija bogata nalazištima zlata i retkih metala?

O tome kojim rudnim i mineralnim resursima Srbija raspolaže, da li je gram, dva ili tri zlata u toni rude zaista bogato nalazište, koje plemenite metale a koje vredne mineralne sirovine možemo eksploatisati i koliko bi to doprinelo privrednom prosperitetu zemlje u današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa Predragom Mijatovićem, zamenikom direktora Geološkog zavoda Srbije.

Potencijalna nova nalazište zlata i kalcijum-karbonata u Srbiji tema su koju je nedavno otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Opšte je poznato da su reserve zlata garant finansijske stabilnosti svake države, a kalcijum-karbonat je pored široke primene u farmaceutskoj, prehrambenoj kao i industriji prerade metala, boja i lakova zanimljiv zato što postoji mogućnost da litijum-jonske budu zamenjene kalcijum-jonskim baterijama.

Dakle, pored jadarita Srbija ima još jednu sirovinu za svetu toliko potrebne baterije za skladištenje energije.

Istraživanje prirodna bogatstva, pogotovo plemenitih metala ili retkih i vrednih sirovina privlači veliku pažnju inostranih kompanija, koje po Srbiji istražuju potencijalna nalazišta.

U Srbiji su pre dvadeset godina urađene poslednje procene za mineralne sirovine. Istraživanja traju i danas tako da će nove procene dati podatke o sigurnim, potencijalnim, bilansnim i vanbilansnim sirovinama. Danas su posebno zanimljiva ležišta takozvanih nalazište retkih metala, na kojima počivaju nove tehnologije.

Rudno bogatstvo u Srbiji uglavnom je lociramo u istočnim delovima zemlje, u nerazvijenim opštinama, tako da bi otvaranje rudnika značio i preporod za opštine iz koih se stanovništvo, „trbuhom za kruhom“ godinama iseljava.

O tome kojim rudnim i mineralnim resursima Srbija raspolaže, da li je gram, dva ili tri zlata u toni rude zaista bogato nalazište, koje plemenite metale a koje vredne mineralne sirovine možemo eksploatisati i koliko bi to doprinelo privrednom prosperitetu zemlje u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Predragom Mijatovićem, zamenikom direktora Geološkog zavoda Srbije.

Video možete pogledati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti