Kolubara Metal će praviti bagere za kopanje uglja u EPS-u

Kupovinom tehnološke licence od danske kompanije FLSmidth EPS AD je omogućio da Kolubara Metal napravi dva bagera za Polje E i kasnije još tri za ogranak TE-KO Kostolac. Početak gradnje prvog bagera očekuje se za tri meseca. „Koristićemo sopstvene resurse, znanje, iskustvo i tehniku uz sve propisane tehničke standarde da proizvedemo rudarsku opremu koja obezbeđuje stabilnu proizvodnju uglja i električne energije”, kaže Miroslav Tomašević, v.d. generalnog direktora EPS AD.

Akcionarsko društvo Elektroprivreda Srbije potpisalo je ugovor sa danskom kompanijom FLSmidth o kupovini tehnološke licence za pet rotornih bagera SchRs 740 kapaciteta 4.800 kubnih metara na sat.

„Od danske kompanije FLSmidth, koja je naslednik kompanije Thyssen Krupp, preuzećemo tehničku dokumentaciju i licencno pravo za proizvodnju rotornih bagera, koje će omogućiti da Kolubara Metal napravi dva bagera za Polje E i kasnije još tri za ogranak TE-KO Kostolac, rekao je Miroslav Tomašević, v. d. generalnog direktora EPS AD.

Naglašavajući da je ovaj ugovor ključan za EPS jer smo suočeni sa sve manjim interesovanjem proizvođača bagera da učestvuju na tenderima Tomašević je istakao da će EPS „sada, kada ima licence moći sam da napravi bagere koji su mu neophodni u procesu proizvodnje uglja”.

„Koristićemo sopstvene resurse, znanje, iskustvo i tehniku uz sve propisane tehničke standarde da proizvedemo rudarsku opremu koja obezbeđuje stabilnu proizvodnju uglja i električne energije”, poručio je Tomašević.

Licenca iz ugovora sa FLSmidth, vredna tri miliona evra, podrazumeva precizirane patente i projekte, uključujući tehničke crteže i kompletnu dokumentaciju potrebnu za proizvodnju i montažu bagera. Kolubara Metal, koja će izraditi bagere po danskoj licenci, već ima licencno pravo za proizvodnju samohodnih transportera kapaciteta 4.800 kubnih metara na sat.

Početak gradnje prvog bagera po ovoj licenci očekuje se za tri meseca.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti