Komisiji za koncesije BiH (ni)je nadležna za He Buk Bijela

Komisiji za koncesije BiH (ni)je nadležna za He Buk Bijela

Ustavni sud BiH dostavio je Komisiji za koncesije BiH odluku u vezi toga što je koncesiju za izgradnju i korišćenje HE Buk Bijela na reci Drini dodelila Republika Srpska, a ne institucije BiH. Ali, iz Komisije za koncesije BiH su ranije naveli da lokacija hidroelektrana na Drini nije u pograničnim zonama BiH i da nije predmet Zakona o koncesijama BiH.

Komisiji za koncesije BiH dostavljena je odluka Ustavnog suda BiH u vezi s postupkom izgradnje i korišćenja HE Buk Bijela na reci Drini. Međutim još nije poznato da li će, kada i na koji način Komisija odlučivati u ovom slučaju.

„Odluka je stigla i dostavljena je članovima Komisije za koncesije BiH. Sada treba da se formira zajednička komisija članova Komisije za koncesije BiH i Komisije za koncesije Republike Srpske”, rekli su za Nezavisne novine u Komisiji za koncesije BiH.

Na pitanje kada će biti formirana ta komisija i kada će biti razgovarano na temu koncesija za HE Buk Bijela, u Komisiji za koncesije BiH nemaju odgovor. Ne znaju ni da li će i na koji način Komisija odlučivati o tom predmetu.

Zanimljivo je da je ova odluka Ustavnog suda BiH dostavljena Komisiji gotovo mesec dana nakon što je doneta – 16. Jula. Veliko je pitanje, međutim, kako će se o njoj odlučivati.

„Ustavni sud BiH utvrđuje da postoji spor u vezi sa odlukama o koncesijama u pogledu koncesionog dobra i nadležnosti za njihovo donošenje, koje je donela Republika Srpska. Ustavni sud nalaže Komisiji za koncesije BiH da u svojstvu zajedničke komisije, najkasnije u roku od tri meseca od dana dostavljanja ove odluke, reši sporna pitanja između BiH i Republike Srpske, nastala u vezi s dodelom koncesija”, navedeno je, između ostalog, u odluci Ustavnog suda BiH.

Iz nezvaničnih razgovora u Komisiji za koncesije BiH može se zaključiti da će rok od tri meseca biti probijen. Nije isključena mogućnost da se Komisija za koncesije proglasi nenadležnom u ovom slučaju. Problem je što je koncesija data za lokaciju koja se nalazi unutar Republike Srpske.

Komisija za koncesije BiH u rasulu

Takođe, pitanje je da li Komisija za koncesije BiH uopšte može da odlučuje. Naime, ova institucija je u potpunom rasulu. Od svog osnivanja do danas nije izdala nijednu koncesiju, niti je odlučivala o bilo kakvim koncesionim predmetima.

Prema zakonu, Komisija treba da ima sedam članova, međutim trenutno ima samo četiri i svima su istekli mandati. Problem je i u tome što, prema zakonu, za odlučivanje trebaju četiri člana. Po jedan treba da bude iz FBiH, Republike Srpske i Brčko distrikta. A to sada nije slučaj. Dakle, eventualno, bilo koja odluke Komisije za koncesije BiH se može dovesti u pitanje.

„Ako je predmet ustavna nadležnost, to onda treba da rešava Ustavni sud. Koliko sam uspeo pročitati u medijama. I, koliko vidim na prvi pogled, sporna je ustavna nadležnost”, rekao je još ranije Milomir Amović, zamenik predsedavajućeg Komisije za koncesije BiH.

Komisije za koncesije BiH nenadležna

Podsećanja radi, Ustavni sud BiH je, po zahtevu 24 poslanika Predstavničkog doma parlamenta BiH, još 16. jula utvrdio da postoji spor u vezi sa odlukama o koncesijama. Sporna je odluka Republike Srpske da da koncesiju za izgradnju HE Buk Bijela na reci Drini u opštini Foča. Ovu hidroelektranu, čija je vrednost oko 220 miliona evra, zajedno grade Republika Srpska i Srbija. Poslanicima iz Federacije BiH, koji su podneli apelaciju, bilo je sporno to što koncesiju dodeljuje Republika Srpska, a ne institucije BiH. Oni tvrde da se radi o „međudržavnom” projektu.

Komisija za koncesije BiH je još ranije, odnosno, u januaru 2021. godine, odgovarajući na pitanje Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske, u vezi sa programom rada za 2020. i 2021. godinu, navela da projekat Gornja Drina, čiji je sastavni deo HE Buk Bijela, nije predmet Zakona o koncesijama BiH.

Iz Komisije za koncesije BiH su naveli da lokacija hidroelektrana na Drini nije u pograničnim zonama BiH, niti međuentitetskim linijama. Da projekat Gornja Drina ne predstavlja podeljenu nadležnost BiH. I da, kao takav, nije predmet Zakona o koncesijama BiH.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti