Komitet odugovlači proces o pesticidima, u igri političke sile

Procurila su pisma iz Evropskog parlamenta, u kojima se optužuju članovi Komiteta za poljoprivredu da odugovlače proces o važnom dokumentu. "U igri su političke sile a ne znamo kako će vetar duvati za dve godine".

Donošenje regulative o održivoj upotrebi pesticida (SUR) pod velikim je znakom pitanja, jer je Evropska komisija optužila parlamentarce zadužene za poljoprivredu da odugovlače i namerno blokiraju proces. Pismo koje je procurilo otkriva da zvaničnici EK smatraju da članovi Evropskog parlamenta namerno odugovlače po pitanju smanjenja upotrebe i rizika od pesticida za 50 odsto do 2030. godine, roka predviđenog strategijom „Od farme do viljuške“ EU.

Ovaj proces ne ide glatko, jer ministri poljoprivrede u okviru EU zahtevaju više informacija da bi nastavili, čime efektivno usporavaju proces pregovora o dokumentu od vitalne važnosti.

Predsednik Komiteta za poljoprivredu Evropskog parlamenta, Norbert Lins, napisao je u pismu predsednici EP Roberti Pecoli da je komitet spreman da iznese svoje mišljenje kada bude dobio dodatne podatke. Pismo u koje je EURACTIV imao uvid navodi da komitet žarko želi da nastavi sa izradom dokumenta o upotrebi pesticida, ali i da „očigledno oba tela neće biti u prilici da glasaju pre nego što dobiju i detaljno analiziraju dodatne elemente“. „Komitet smatra da bi bilo besmisleno izneti mišljenje o predlogu, ukoliko nedostaje procena dodatnog efekta“, napisao je Lins.

Ne postoji optimizam po ovom pitanju

Zvaničnik EK, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za EURACTIV da ne postoji optimizam po ovom pitanju, i to najviše zbog stava Poljoprivrednog komiteta.

„Ne pomeraju se sa polazne tačke, namerno i svesno koriste taktike kako bi odložili dokument. Stvaraju pritisak kako bi se on ili ublažio, ili bi njegovo usvajanje bilo stopirano tokom ovog mandata, da bi prešlo u sledeći“, rekao je taj zvaničnik.

„Sve opcije ukazuju na opasno odlaganje“, rekao je taj zvaničnik i ogradio se da ne zna šta je krajnji cilj ovakvog stava komiteta.

„Prozor prilike u ovom mandatu se vrlo brzo zatvara, a isto će biti i sa vratima procesa usvajanja.“

Očigledno je da su u igri političke sile

Drugi neimenovani zvaničnik EK rekao je za EURACTIV da je očigledno da su u igri političke sile.

„Ove sile računaju na različite političke vetrove, a ne znamo kako će oni duvati za dve godine“, slikovito se on izrazio.

U drugom pismu, u koje je EURACTIV takođe imao uvid, predsednik Komiteta za životnu sredinu, Paskal Kanfin, kritikuje odluke zvaničnika zaduženih za poljoprivredu. I ovo pismo je upućeno predsednici EP Mecoli.

„Namera komiteta da zaustavi parlamentarni rad na predlogu ugrozila bi zaključak ovog važnog procesa u okviru ovog mandata, i ne odražava princip dobre saradnje među komitetima parlamenta“, ocenio je on.

Izvor: Euractiv.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti