Kompanija iz Kenije pravi cigle od plastičnog otpada

Preduzeće sa sedištem u Najrobiju pretvara neiskorišćeni plastični otpad u izuzetno jake cigle za popločavanje. Podstičući ponovnu upotrebu već iskorišćenog materijala, kompanija na ovaj način utiče na održivi razvoj u zemlji. Cigle za popločavanje se trenutno proizvode u nekoliko boja i koriste se za popločavanje pešačkih staza u lokalnim školama.

Kompanija Gjenge Makers iz Kenije bavi se pretvaranjem neiskorišćenog plastičnog otpada u izuzetno jake cigle za popločavanje. Ovu kompaniju osnovala je Nzambi Matee, jer joj je bilo dosta toga da samo gleda kako se plastika gomila u njenoj zemlji, a da se malo toga radi povodom rešavanja ovog gorućeg problema. Nzambi je rešila da uzme stvar u svoje ruke, i suoči se sa ovim globalnim problemom.

Ovaj izdržljivi građevinski materijali doneo je njoj i njenom timu nagradu Mladi šampioni Zemlje za zaštitu životne sredine za 2020. godinu, u programu Ujedinjenih nacija.

Plastični otpad koji ovaj tim koristi je vrsta otpada koji se više ne može preraditi. Njen tim preuzima neiskorišćeni plastični otpad i stvara u svojoj fabrici između 1.000 do 1.500 cigli za popločavanje dnevno. Fabrika se nalazi u Najrobiju u Keniji. Podstičući ponovnu upotrebu već iskorišćenog materijala, kompanija na ovaj način utiče na održivi razvoj u zemlji.

Plastični otpad se u početku pomeša sa peskom u mašini na izuzetno visokim temperaturama, jer komponente na ovoj temperaturi deluju kao vezivno sredstvo. Zatim se ova pasta kompresuje u mašini u oblik cigle.

Cigle za popločavanje se proizvode u nekoliko boja. Foto: Gjenge Makers

Kako je plastika vlaknaste prirode, ciglu pretvara u izuzetno jak i izdržljiv materijal. Pored toga, u poređenju sa običnim ciglama, cigle koje proizvodi Gjenge su lakše, pa se transport i ugradnja postižu brže.

Tokom tri godine otkako radi, tim je reciklirao 20 tona plastike i namerava da reciklira ukupno 50 tona do kraja sledeće godine. Cilj im je takođe da prošire prodaju van Kenije.

Cigle za popločavanje se trenutno proizvode u nekoliko boja, u rasponu od sive do plave i crvene. Tim se nada da će uspeti da proširi svoju proizvodnju i na cigle za građevinu. Za sada se njihov proizvod koristi za popločavanje pešačkih staza u lokalnim školama.

Izvor: Interesting Engineering

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.