Korona istopila dobit Saudi Aramkoa

Saudi Aramko, najveća naftna kompanija na svetu je u drugom kvartalu ove godine ostvarila tek nešto više od četvrtine prošlogodišnje neto dobiti za isti period.

Saudi Aramko objavio je u nedelju pad neto dobiti od 73,4 odsto u drugom kvartalu 2020. u odnosu na prethodnu godinu zbog pojeftinjenja sirove nafte izazvanog pandemijom korona virusa. Neto dobit saudijskog naftnog giganta je u drugom tromesečju ove godine bila 6,6 milijardi dolara, što je drastičan pad u odnosu na 24,7 milijardi u istom periodu prošle godine. Kada se gledaju šestomesečni rezultati poslovanja neto dobit u prvoj polovini godine je pala na 23,2 milijarde dolara, što je upola manje u odnosu na 46,9 milijardi dolara iz istog perioda 2019. godine.

"Turbulencije povezane sa smanjenjem tražnje i padom cena nafte odražavaju naše rezultate u drugom tromesečju", rekao je generalni direktor najveće naftne kompanije na svetu, Amin Naser, prenose svetske agencije.

Ukupni novčani tok ove kompanije iznosio je 21,1 milijardu dolara u prvom polugodištu, što je pad sa 38 milijardi dolara godinu dana ranije.

Zanimljivo je da je Saudi Aramko mesto najskuplje kompanije na svetu (najveće svjetske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji) izgubio prošle nedelje, kada je kapitalizacija američkog Epla dostigla 1.900 milijardi dolara, dok je vrednost saudijske firme 1,760 miljardi.

Prihodi od nafte u Saudijskoj Arabiji, najvećem izvozniku te sirovine u svetu, teško su pogođeni duplim šokom pada cena zbog trgovinskog rata pre pandemije i velikim smanjenem proizvodnje potom. Nafta je tokom aprila i maja pojeftinila do najnižeg nivoa u poslednjih nekoliko decenija – barel se prodavao za manje od 20 dolara. „Crno zlato“ je potom, zahvaljujući dogovoru članica OPEK-a sa Rusijom i još nekim zemljama koje nisu članice ovog kartela o smanjenju proizvodnje poskupelo na više od 40 dolara po barelu. Zbog toga je saudijska prozvodnja nafte pala na 7,5 miliona barela dnevno u junu, dok je prošlogodišnji prosek bio 10 miliona.

I pored pada profita Saudi Aramko će podeliti 18,75 milijardi dolara na ime dividendi za drugo tromesečje. Novac će biti podeljen u trećem tromesečju. Dividenda istog iznosa iz prvog tromjesečja isplaćena je u drugom kvartalu.

Isplata dividendi se ne smanjuje jer su iz ove kompanije su obećali da će tokom pet godina godišnje deliti bar 75 milijardi dolara dividendi, objasnio je Naser.

Saudi Aramko je, inače, prvi put kotiran na saudijskoj berzi u decembru prošle godine, što je najveći ulazak na berzu na svetu: kompanija je tada dobila 29,4 milijardi dolara prodajom 1,7 odsto akcija.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti