Korona izazvala kolaps evropskih aerodroma

Skoro 200 evropskih aerodroma je pred kolapsom a Međunarodno aerodromsko veće upozorava da ni veći aerodromi nisu imuni na uticaj pandemije korona virusa.

Udruženje evropskih aerodroma upozorava da su u narednim mesecima 193 aerodroma u riziku od nesolventnosti ako se putnički saobraćaj ne počne oporavljati od šoka koji je izazvala pandemija korona virusa.

Na ovim aerodromima zaposleno je 277.000 radnika i oni čine 12,4 milijarde evra evropskog BDP, navodi se u izjavi ove organizacije, koju prenosi Bankar.rs.

Iako su aerodromi koji se suočavaju sa nesolventnošću uglavnom manja regionalna čvorišta, njihovo zatvaranje može imati efekat na ekonomije i dovesti do “kolapsa značajnog dela” evropskog sistema avio-transporta, upozorava Međunarodno aerodromsko veće (ACI), prenosi Russia Today.

Ni veći aerodromi nisu imuni na uticaj pandemije korona virusa, koji je samo u septembru smanjio putnički saobraćaj za 73 odsto. Evropski aerodromi opslužili su prošlog meseca 172,5 miliona putnika manje, čime se ukupan obim izgubljenih putnika u ovoj godini povećao na 1,29 milijardi.

Top 20 evropskih aerodroma povećalo je tokom krize svoj dug za 16 milijardi evra, a prema proceni ACI-ja, to iznosi skoro 60 odsto njihovih prihoda ostvarenih u uobičajenim okolnostima tokom godine.

“Objavljeni podaci daju dramatično sumornu sliku. Osam meseci nakon izbijanja krize svi evropski aerodromi iscrpljuju gotovini kako bi ostali otvoreni, a prihodi su daleko od toga da mogu pokriti troškove psolovanja, a kamoli kapitalnih troškova”, rekao je Olivier Jankovec, generalni direktor ACI Europe.

ACI je pozvao vlade da pruže veću podršku pogođenom sektoru i rekao da ponovno uvođenje karantina radije nego testiranja ne donosi ništa dobro, te samo “približava evropske aerodrome rubu svakim danom koji prolazi”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.