Energenata će biti

Korona smanjila globalnu potražnju za strujom

Globalna potražnja za električnom energijom je tokom ove godine opala, što je, uglavnom, efekat ekonomske krize i pandemije COVID-19. Naredne godine očekuje se skroman rast potrošnje. Počev od 2021. godine IEA procenjuje da će potražnja za električnom energijom u zemljama u razvoju premašiti proizvodne kapacitete.

Nakon što je doživela najveći pad u poslednjih nekoliko decenija, očekuje se da će globalna potražnja za električnom energijom skromno skočiti u 2021. godini, piše Power Engineering International.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) očekuje da će rast biti predvođen porastom potrošnje u Kini, Indiji i drugim ekonomijama u razvoju.

Istorijski šok krize COVID-19 rezultiraće smanjenjem globalne potražnje za električnom energijom za 2%, prema prvom, ikada objavljenom izveštaju IEA o tržištu električne energije. Prognozira se da će potražnja za električnom energijom porasti za oko 3% u 2021. godini. To će biti znatno manje u odnosu na povećanja potražnje za električnom energijom za više od 7% u 2010. – godinu dana nakon globalne finansijske krize.

Kina je jedina velika ekonomija koja će doživeti veću potražnju za električnom energijom u 2020. godini. Ali, njen očekivani rast za oko 2% je znatno ispod nedavnog proseka od 6,5%. Ostali veliki potrošači električne energije, uključujući Sjedinjene Američke Države, Indiju, Evropu, Japan, Koreju i jugoistočnu Aziju, spremno očekuju pad prosečne potražnje u 2020. godini.

Međutim, predviđa se da će električna energija iz obnovljivih izvora, poput hidroenergije, energije vetra i solarne energije, porasti za skoro 7% u 2020. godini, potiskujući konvencionalne izvore energije. Predviđa se da će proizvodnja energije nastala sagorevanjem uglja tokom 2020. godine pasti za 5%, što je najveći zabeleženi pad. Proizvodnja nuklearne energije treba da padne za oko 4%, a proizvodnja električne energije iz gasnih elektrana za 2%. To znači da bi ukupne emisije CO2 iz proizvodnje električne energije trebale da se smanje za 5% u 2020. godini.

„Na osnovu najnovijih dostupnih podataka, novi Izveštaj IEA o tržištu električne energije pruža uvid u ovaj kritični sektor. Počevši od sledeće godine, vršićemo polugodišnje objavljivanje novih izveštaja” najavljuje Izvršni direktor IEA, dr Fatih Birol, precizirajući da će pratiti najnovije novosti o ključnim dogadjajima na globalnim tržištima električne energije.

Zemljama u razvoju trebaju novi kapaciteti

IEA procenjuje da će potražnja za električnom energijom u zemljama u razvoju će premašiti proizvodne kapacitete.

Pad potražnje, niže cene goriva i porast proizvodnje iz obnovljivih izvora povukli su (na dole) veleprodajne cene električne energije u 2020.

IEA prati kretanje cena, indeks veleprodajnih cena električne energije u naprednim ekonomijama. Evidentan je beleži prosečan pad cena od 28% u 2020. godini, za razliku od 12% u 2019. godini.

Prognoze kažu da će se rast proizvodnje energije iz obnovljivih izvora nastaviti sa povećanjem za više od 6% tokom 2021. godine, provećavajići udeo obnovljivih izvora u globalnom miksu električne energije za 1% u odnosu na 29% u 2020. godini. Procena je da će nuklearna energija porasti za 2,5% sledeće godine zahvaljujući Francuskoj i Japanu i novim pogonima koji će se povezati na mrežu u Kini i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U naprednim ekonomijama, rast obnovljivih izvora i nuklearne energije nastaviće da smanjuje prostor za proizvodnju fosilnih goriva. Verovatno će uticati više na prirodni gas nego na ugalj, kao rezultat očekivanog rasta cena prirodnog gasa.

U ekonomijama u razvoju, predviđa se da će rast potražnje nadmašiti povećanje dobijeno iz obnovljivih izvora i nuklearne energije. To ostavlja prostor za širenje proizvodnje iz uglja i gasa.

Očekivani krajnji rezultat na globalnom nivou je da će se proizvodnja sagorevanjem uglja povećati za oko 3% u 2021. godini, dok će gasne elektrane povećati proizvodnju za oko 1%. To znači porast emisije CO2 iz elektroenergetskog sektora za oko 2% u 2021. godini.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.