Korona smanjila profit Rosnjefta

Pojeftinjenje nafte zbog pandemije korona virusa uticalo je na to da Rosnjeft od januara do kraja septemra uknjiži gubitak od 2,1 milijarde dolara.

Ruska državna naftna kompanija Rosnjeft objavila je danas da je poslovanje u prvih devet meseci 2020. godine završila sa neto gubitkom zbog pojeftinjenja nafte pod uticajem pandemije korona virusa.

U periodu od januara do septembra Rosnjeft je poslovao sa neto gubitkom od 177 milijardi rubalja (2,1 milijardi dolara). U istom prošlogodišnjem periodu uknjižili su neto dobita od 550 milijardi rubalja.

Neto gubitak "rezultat je negativnog uticaja kolebanja cena usled pandemije covida 19 i negativnog uticaja nemonetarnih faktora", objavila je ruska kompanija ne prezicirajući o kakvim je nemonetarnim uticajima reč.

Pod uticajem pojeftinjenja nafte na međunarodnim tržištima prihodi su im od početka godine do kraja septembra “potonuli” 34,2 odsto, na 4.243 milijarde rubalja.

Prema izveštaju, cena nafte tipa ural iskazana u dolarima bila je u prvih devet ovogodišnjih meseci niža za trećinu nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Rusija ujedno smanjuje proizvodnju nafte, prema sporazumu s Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEK), kako bi se ponuda na tržištu uskladila sa smanjenom potražnjom u vreme pandemije korona virusa, podseća dpa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.