Kraj naftne ere zbog kineske orijentacija na električna vozila (?)

Električna vozila će do 2030. činiti 40 odsto ukupne kineske prodaje automobila, a 20 odsto prodaje u Indiji i na drugim tržištima u nastajanju, predviđa Međunarodna agencija za energiju.

Nagli prelazak na električna vozila, koji će predvoditi Kina, smanjiće globalni rast potražnje za naftom za 70 odsto do 2030. godine i okončati doba nafte, pokazuje istraživanje konsultantske kuće Carbon Tracker, prenosi Index.hr pisanje Reutersa.

Tokom narednih 10 godina Kina bi mogla uštedeti više od 80 milijardi dolarakoje bi potrošila na uvoz nafte godišnje, zahvaljujući sve konkurentnijim vozilima s pogonom na nove izvore energije (NEV), objavio je Carbon Tracker.

Procena se temelji na "konzervativnom" scenariju Međunarodne agencije za energiju (IAE), koja predviđa da će električna vozila do 2030. činiti 40 odsto ukupne kineske prodaje automobile i 20 odsto prodaje u Indiji i na drugim tržištima u nastajanju.

Smanjenje gasova sa efektom staklene bašte

Trošak uvoza nafte potrebne za proizvodnju goriva za prosečni automobil deset je puta veći od troška nabavke solarne opreme potrebne za proizvodnju struje za pogon električnog vozila, naglasio je Carbon Tracker.

“Posredi je jednostavan izbor između sve veće zavisnosti od skupe nafte, koju proizvodi strani kartel i domaće električne energije iz obnovljivih izvora, čije cene konstantno padaju“, izjavio je glavni autor izveštaja Kingsmil Bond.

Električna vozila igraju ključnu ulogu u nastojanjima Kine da smanji gasove sa efektom staklene baste, koji menjaju klimu, ali i da poboljša kvalitetu vazduha u gradovima. Indija je, takođe, postavila ambiciozne ciljeve prodaje takvih vozila do 2030. godine.

Kina još nije odredila kada će tačno zabraniti proizvodnju i prodaju tradicionalnih automobila, ali nezvanični izvor u industriji rekao je u oktobru da će nova električna vozila do 2035. činiti polovinu ukupne prodaje svih novih automobila, dok će ostatak biti hibridna vozila.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.